Ruim 750 fietsers kregen donderdagavond gratis fietsverlichting op het Stadsplein. Onder anderen wethouder verkeer Rob Ellermeijer deelde die lampjes uit.

Voor de actie op het Stadsplein was een speciale fel verlichte fietsfuik opgezet. Wie in de fuik terecht kwam, wachtte echter geen boete, maar gratis lampjes voor op de fiets. Het geheel werd muzikaal opgeluisterd door een DJ.

De fuik was onderdeel van de jaarlijkse fietslichtcampagne ‘Ik val op’. Het ging om een eenmalige actie. Wie in het vervolg zonder licht door de politie staande wordt gehouden, krijgt gewoon een boete.

Afgenomen

In september 2017 fietste 39 procent van de Amstelveners zonder licht, zo bleek uit tellingen van de Vervoerregio. Na de campagne in oktober 2017 was dat afgenomen tot 24 procent.

“Fietsers zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Vooral in het najaar en in de winter, als de dagen korter zijn, worden ze makkelijker over het hoofd gezien door automobilisten. Het is daarom enorm belangrijk om ieder jaar opnieuw aandacht te vragen voor goed zichtbare fietsverlichting”, zei wethouder Ellermeijer.

Regels

Voor op de fiets gemonteerde verlichting geldt: Wit of geel licht voor, rood licht achter; het licht moet recht vooruit of achteruit schijnen; de verlichting mag niet knipperen.

Voor losse lampjes gelden de bovenstaande én de onderstaande regels: de lampjes moeten goed zichtbaar zijn; losse lampjes vastmaken aan kleding of op een tas; de lampjes alleen vastmaken op het bovenlichaam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.