Martin Kortekaas

GroenLinks verwijt burgemeester Bas Eenhoorn een misstap, doordat hij op persoonlijke titel een notitie schreef over een krachtiger bestuur in de regio ten zuiden van Amsterdam, mogelijk uitmondend in één gemeente Amstelland.

Voor ons staat de vraag voorop: hoe betrekken we de inwoners bij deze plannen?”, zei fractievoorzitter Martin Kortekaas woensdag bij de behandeling van de begroting voor volgend jaar.  Volgens hem moeten eerst de inwoners van de diverse gemeenten, daarna de gemeenteraden en tenslotte pas eventueel de colleges van B&W laten weten wat zij willen. Hij zei dat de door de burgemeester gegooide ‘steen in de vijver’ de vraag doet rijzen hoe B&W eigenlijk met de gemeenteraad omgaan. “Neemt het college de raad wel serieus?” vroeg hij.

Bombardement

Bas Eenhoorn

Daarbij dacht hij ook aan het in zijn ogen ‘bombardement van persberichten’ dat sinds de vorming van dit nieuwe college naar buiten komt. “Steeds weer brengt het college met veel bombarie  plannen naar buiten waar de raad zich nog over uit moet spreken. Daarmee wordt een open debat vrijwel onmogelijk, want het is gelijk gezichtsverlies voor één van de wethouders als het plannetje dan niet doorgaat. En dus wordt er misschien in het coalitie overleg nog wel over gedebatteerd, maar hier in de raad sluiten de rijen van de VVD, D66 en PvdA zich. We zullen zien of dat spel zich vandaag herhaalt.”

Harmen van der Steenhoven

Fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven van D66, dus een der coalitiepartijen, kon zich wel vinden in bestuurlijke samenwerking met omliggende gemeenten. Hij voelde ook voor één gemeente met meer dan 100.000 inwoners. Maar de door Eenhoorn in diens notitie genoemde metaalmoeheid van de ambtelijke fusie tussen Aalsmeer en Amstelveen vind hij een verontrustende uitspraak.

Hij vindt dat Amstelveen alle reden heeft om optimistisch naar de toekomst te kijken. “Maar optimisme moet niet doorslaan naar zelfgenoegzaamheid.”

 

 

 

 

4 REACTIES

  1. Van der Steenhoven noemt de door Eenhoorn genoemde metaalmoeheid van de ambtelijke fusie tussen Aalsmeer en Amstelveen ‘een verontrustende uitspraak’.

    Bedoelt de D66-er dat het klopt wat de burgemeester zei of dat hij dat niet had mogen zeggen?

  2. De burgemeester is te prijzen omdat hij een aanzet wilde geven tot publieke discussie en opinievorming over de noodzakelijke versterking van het bestuur van de woonplaatsen ten zuiden van Amsterdam. Amstelveense ‘democraten’ hebben echter een hekel aan publiek debat buiten de raadzaal. Zij zijn gehecht aan hun onderonsjes in het Fort aan de Poel.

    In het afgelopen jaar hebben wij als bewoners van het Stadsplein de leden van de gemeenteraad op de hoogte gehouden van ons streven naar een aanvaardbare oplossing voor de inzameling van afval. Niemand van hen stak een poot naar ons uit. Zodoende zijn wij overgeleverd aan bestuurlijke en ambtelijke onwil. Daarom weet ik niet of ik moet lachen of huilen om de uitspraak van de fractievoorzitter van GroenLinks over het betrekken van inwoners bij gemeentelijk beleid en bestuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.