‘Far away, zithers play’ is de titel van het programma van het William Byrd Vocaal Ensemble dat in de Kruiskerk aan de Van der Veerelaan 30a te gast zal zijn op zaterdagavond 17 november (20.00 uur). Onder leiding van dirigent Nico van der Meel  wordt een kleurrijk Romantisch programma gebracht, dat geënt is op volksmuziek uit alle delen van Europa.

Pianist is de Fransman Jean-Baptiste Milon. Entree: € 15. Kaartjes zijn via de website van de Kruiskerk te koop of voor aanvang van het concert bij de ingang (graag gepast, er is geen pin-mogelijkheid).

In de 19e en het begin van de 20e eeuw is er onder componisten een grote interesse in de volkscultuur van verre landen, in verhalen en sprookjes waarin mysterieuze werelden worden opgeroepen, in het exotische en buitenissige. Men hoort in dit concert een aantal klinkende voorbeelden. Zo raakt Brahms tijdens een reis in Hongarije geïnspireerd tot zijn ‘Vier Zigeunerlieder’, terwijl Bartók zijn ‘Four Slovak Songs’ na een trip naar Tsjechoslowakije componeert.

De Engelse Edward Elgar raakt tijdens een vakantie in Beieren gecharmeerd van volksliedjes en componeert ‘From the Bavarian Highlands’. In Wasserfee van Rheinberger komt de sprookjeswereld tot klinken. Ook de Nederlander Henk Badings raakt onder de indruk van muziek van de Bretonse bard Théodore Botrel. Het belooft zaterdagavond een uiterst boeiende avond te worden met zeer expressieve muziek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.