Met de wachtende massa mee, roept ook de lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA) dat er goedkope woningen moeten komen. Daarom moeten de plannen voor de bouw in de nieuwe te verrijzen wijk De Scheg en in Groenelaan worden aangepast, vindt de fractie. In De Scheg moeten minstens vijftig koopwoningen van maximaal € 150.000 komen, zegt de fractie. En in Groenelaan volgens haar huurappartementen die minder dan € 700 per maand kosten.

Tim Lechner (fractievoorzitter AVA)

Tegengaan van leegstand van woningen, waartoe de gemeenteraad recent enkele besluiten nam, is door Actief voor Amstelveen gesteund. Daar hoorde ook stimuleren van bouw van goedkopere woningen en starterswoningen bij. “Maar dat levert helaas nog geen enkele betaalbare woning op. Er is meer nodig dan nieuwe regeltjes  – hoe goed bedoeld ook – om echt iets aan ons woningprobleem te doen”, zegt fractievoorzitter Tim Lechner.

Doorstroming faalt

Doorstroming, waarin gemeentebestuur al decennia lang gelooft, levert geen betaalbare woningen op. Dar beleid heeft gefaald, constateert AVA. “Waarom denkt het huidige college dat het de komende vier jaar wel gaat werken? Wij geloven niet in dat beleid, omdat de prikkel voor doorstroming van bijvoorbeeld goedkope huurwoningen naar middeldure woningen per definitie ontbreekt”, zegt Lechner.

In deze tijd van economische groei gaat volgens hem het inzetten van inkomenspolitiek op scheefgroei sociale huurwoningen niet werken en evenmin is het bouwen van middeldure koopwoningen de allesomvattende remedie om het probleem op te lossen.

Regio

Ondanks regionale regels, waardoor de meeste woningen bij niet-Amstelveners terecht komen, is de lokale nood van woningzoekenden zo hoog is gestegen dat er zowel in de koop- als huursector op kortere termijn iets concreets moeten gebeuren, vindt AVA.

De nieuw te bouwen woningen hoeven niet groot te zijn. “Kleiner mag, omdat juist deze woningen geschikt zijn voor starters en ouderen waarvan hun woning te groot is geworden.”

De fractie wijst ook op experimenten met Tiny Houses.  Lechner over de nieuwbouw: “Wij zijn er ons van bewust dat dit geld kost. Maar slik een keertje. Laten we het mogelijk maken voor de groep starters die wachten, wachten, wachten en wachten.”

 

1 REACTIE

  1. Volkomen mee eens. Het hoeft niet allemaal luxe,luxer,luxest en groot, groter , grootst te zijn. In die kleine arbeidershuisjes van bijvoorbeeld de Boksdoornlaan kan ook best een gezinnetje van 3 of 4 personen wonen. Nu verbouwt men deze huisjes van eerst 3 slaapkamers naar 2 slaapkamers. Zonde. En bouw ook meer voor doelgroepen en meer voor Amstelveners . Stimuleer ook de bouw tot zo’n €900,— , want veel meer kunnen de meeste scheefwoners echt niet betalen. De SP wil precies hetzelfde. Waarom wordt dit niet vermeld door de media of AVA . Zo wordt de politiek veel transparanter. Op deze manier lijkt het of men enkel bezig is voor zijn eigen toko.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.