Over de ‘Sexy Sixties’ gaat het  eigenlijk. Marja de Boer Lichtveld, die samen met wijlen haar man Frans 45 jaar lang een kunstenaarsduo vormde, opent 21 november om 17.30 uur zelf de verkoopexpositie ‘Happening’ bij Kunstconsult aan de Smederij 4. De schat die zij op haar zolder vond, geeft een tijdsbeeld op papier en textiel van die roerige jaren zestig, zegt de kunsthandel.

De expositie duurt tot 30 december en is elke woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur of op afspraak te ziuen. Extra openingstijden in het weekend: Zaterdag 24 november, zaterdag 29 december en zondag 30 december (13:00 – 17:00 uur).

Onlangs was er van het werk van Frans en Marja een overzichtstentoonstelling in Museum Jan van der Togt. In de aanloop daarheen vond Marja een verloren schat op zolder, meldt Kunstconsult.  De serie werken op papier en textiel was in 1967 eenmaal tentoongesteld geweest in Galerie Moderne in Silkeborg, Denemarken. Een halve eeuw onaangeroerd gebleven, vormt de collectie nu een tijdsdocument van de vrije jaren ’60.

Erotisch

Op veel plaatsen in Nederland is monumentale kunst van Frans en Marja de Boer Lichtveld in de openbare ruimte te vinden. De kunstenaars begonnen met kleiner en diverser werk, elk nog in hun eigen stijl. Aanvankelijk werkten zij in Amsterdam, later betrokken zij een voormalig schoolgebouw aan de Amstel.

Tijdens Marja’s eerste expositie in 1965 sierden kleurrijke gouaches, collages en textiele werken de wanden van Galerie Swart in Amsterdam. Bij haar eerste internationale tentoonstelling in het Deense Silkeborg was er ook veel werk voor aan de wand te bewonderen. Haar creaties sprongen in het oog door het speelse karakter, waarbij ze het tonen van borsten en geslachtsdelen niet schuwde. Het werk werd in recensies ‘intiem’ en zelfs ‘erotisch’ genoemd. Marja vond dit echter te eenzijdig en karakteriseerde haar werk liever als vrouwelijk.

Seksuele revolutie

De werken die Marja aan de vooravond van revolutiejaar 1968 maakte, vormen nu een waar tijdsdocument van de seksuele revolutie van eind jaren ’60. Met vrolijke kleuren en een grote diversiteit aan materialen – inkt en waterverf, maar ook knipsels en snoeppapiertjes – creëerde Marja een energieke wereld vol symboliek waarin vrijheid en liefde worden gevierd.

Kunnen haar collages met wulpse bustes zomaar op de Instagram-pagina van Kunstconsult worden getoond? Waarschijnlijk zouden de afbeeldingen worden geblokkeerd door de restricties op vrouwelijk naakt van de sociale media. Met het posten van de kunstwerken zou Kunstconsult zich zo kunnen aansluiten bij de feministische online tegenbeweging #freethenipple. In de galerie wordt het tonen van het kunstzinnig naakt in elk geval niet geschuwd.

Hip interieur

Niet alleen de inhoud van het werk slaat een brug tussen heden en verleden. Ook de vormgeving en technieken die Marja de Boer Lichtveld in de Sexy Sixties toepaste, beleven een revival. Haar collages op papier en gemengde teken- en schildertechnieken misstaan dan ook niet in het hippe interieur van nu.

Alle werken die tijdens de verkoopexpositie in de galerie te zien zijn, komen rechtstreeks van de museumwand: Zij maakten deel uit van de overzichtstentoonstelling van het werk van Frans en Marja de Boer Lichtveld in Museum Jan van der Togt. Bij Kunstconsult zijn de werken voor het eerst sinds 1967 ook te koop.

www.kunstconsult.nl

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.