Onder grote belangstelling is maandag Johan van Rijt begraven. Hij werd door voormalig burgemeester Jan van Zanen van Amstelveen (tegenwoordig van Utrecht) diens collega van Bovenkerk genoemd, een naam die tijdens de uitvaartdienst in het Noorddamcentrum geregeld voorbij kwam.  De ‘burgemeester van Bovenkerk’ heeft een niet te tellen aantal functies gehad in de Parel aan de Poel, waar hij was geboren en getogen.

Veel onderscheiden kreeg hij ervoor, waaronder ook een Koninklijke (foto van amstelveenweb.nl). Johannes Jozef Maria van Rijt volgde, na kleuter-  en lagere school in Bovenkerk te hebben bezocht, een gymnasiumopleiding in Amsterdam, omdat het KKC die toen nog niet kon bieden. In heel veel commissies van RODA ’23 zat hij, de vereniging waarvan hij ook 36 jaar secretaris was en later jarenlang voorzitter. Die laatste functie had hij ook in het Bewonersplatform Bovenkerk, tot hij wegens zijn ziekte moest aftreden en bij zijn afscheid tot erevoorzitter werd benoemd. De ziekte sloopte hem. Op den duur kon hij niet meer spreken, maar antwoordde hij tikkend op een computer. Een uur voor zijn dood op 69-jarige leeftijd heeft voorzitter Gerard Miltenburg van het platform nog met hem gesproken, vertelde hij tijdens de uitvaartdienst.

Zonnehuis

Heel zijn leven woonde Van Rijt aan de Noorddammerlaan, tot hij naar het Zonnehuis moest verhuizen, een voor hemzelf en heel Bovenkerk verdrietige ervaring. Johan van Rijt studeerde scheikunde aan de VU, maar heeft wegens een zekere allergie voor de geuren daar nooit in een laboratorium en überhaupt niet in dat vak gewerkt. Veel Bovenkerkers leerden hem ook kennen als taalpurist die een hekel had aan taalfouten. Hij nam geen blad voor de mond, vervulde al zijn vele functies, ook binnen welzijnsorganisatie Cardanus, met verve en was oprecht, eerlijk en integer, zei Miltenburg.

Het profiel dat diverse sprekers van hem tekenden, kwam wel overeen met de titel ‘burgemeester van Bovenkerk’ zei pastoor Adolfs, die de uitvaartdienst leidde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.