Bert de Pijper

De ChristenUnie in de gemeenteraad komt woensdag bij de behandeling van de gemeentelijke begroting voor 2019 met een motie over de schuldhulpverlening. De fractie wil dat en meet compassie met de schuldenaren en armoede wordt getoond.

‘Een herijking van het beleid’, noemt fractievoorzitter Bert de Pijper het. Over de schuldhulpverlening staat wel iets in het uitvoeringsprogramma van B&W, maar De ChristenUnie vindt dat het nieuwe beleid moet uitgaan van het principe: preventief in de voorlichting en effectief in de uitvoering van het schuldhulpverleningstraject.

“Schuldhulpverlening is voor de ChristenUnie een speerpunt in het sociaal beleid, waar we ons sterk voor willen maken”, zegt De Pijper.

Rechtvaardig

In het college-uitvoeringsprogramma staat dat er aandacht moet zijn voor een pakket maatregelen armoedepreventie en verbetering van de instroom, doorstroom en uitstroom bij de schuldhulpverlening. De ChristenUnie roept in de motie op daarbij in de verhoudingen tussen schuldeisers, schuldenaar en de schuldhulpverlening principes van rechtvaardigheid, compassie en transparantie centraal te laten staan.

De Pijper wil doelgerichte en laagdrempelige voorlichting over geld en budgetbeheer op ontmoetingsplaatsen in de wijken. “Verder moet de toegang van preventief budgetbeheer zo laag mogelijk zijn. Scholen, sportverenigingen en kerken wordt gevraagd alert te zijn op signalen over mensen die zuchten onder een schuldenlast en dat te melden bij een (sociaal) wijkteam.

Eén regisseur

De fractie wil verder dat er bij de schuldhulpverlening één regisseur komt voor de contacten tussen alle schuldeisers en de schuldenaar. “Dat betekent ook dat een uiterste poging wordt gedaan om het schuldhulpverleningstraject voor alle schulden van de schuldenaar te laten gelden”, zegt De Pijper. Hij vindt dat men er in de gemeenschap samen voor verantwoordelijk is dat schuldenaren een nieuwe schuldenvrije toekomst wordt geboden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.