Eindelijk heeft Ziekenhuis Amstelland iets van zich laten horen, nadat lokale politici aan de wethouder Zorg en Welzijn opheldering hadden gevraagd over het feit dat het in een zogenoemde ‘stresstest’ van accountantskantoor BDO op de laatste (66ste) plaats verscheen. Volgens het ziekenhuis, dat in de laatste jaren miljoenen verliezen leed, kan het door recente afspraken met zorgverzekeraars en de bank, nu in drie jaar ‘toegroeien naar een financieel gezonden situatie’. Er is ook fors gereorganiseerd.

Het voortbestaan van Ziekenhuis Amstelland is dus – althans voorlopig – verzekerd, zodat patiënten volgens de directie ook de komende jaren kunnen vertrouwen op de daar geboden ziekenhuiszorg. Zorgverzekeraars Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis vinden Ziekenhuis Amstelland in de regio absoluut van belang. Volgens hen heeft het ziekenhuis tijdig en proactief contact met hen gezocht, waardoor gezamenlijk een toekomststrategie kon worden bepaald. ‘Bestuurder en medische staf trekken echt samen hierin op. We hebben met elkaar een intensief traject doorlopen’ zeggen de zorgverzekeraars. Zij juichen toe dat het ziekenhuis naar hun smaak goede plannen heeft en goed op weg is met een reorganisatie.

Aan de bak

Esther Agterdenbos

Directeur Esther Agterdenbos ziekenhuis zegt blij te zijn met de samenwerking. “Bij mijn aantreden vorig jaar trof ik een ziekenhuis aan dat het moeilijk had. Van meet af aan was duidelijk dat we aan de bak moesten om het tij te keren. Een reorganisatie hoorde daarbij, waarvan eerste positieve effecten inmiddels zichtbaar zijn. Met de financiële steun van de zorgverzekeraars kunnen onze patiënten en medewerkers de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Onze patiënten kunnen blijven rekenen op goede en vertrouwde zorg, nu en in de toekomst.”

Vrees voor faillissement

Bij BDO bungelde het ziekenhuis onderaan de resultaten van de ‘stresstest’ omdat geen jaarrekening over 2017 was ontvangen. Die komt er nu aan, na de afspraken met de zorgverzekeraars, bank en andere stakeholders. Het stuk, dat dus betrekking heeft op het vorige jaar, wordt overigens niet voor het einde van dit jaar verwacht. In de gemeenteraad ontstond onrust. Lokale politici, onder meer in CDA en D66, stelden vragen aan B&W en vreesden voor aan faillissement, naar voorbeeld van het Slotervaart Ziekenhuis.

Oorzaken

Dat de financiële situatie van het ziekenhuis de laatste jaren uiterst dubieus werd, heeft volgens de directie – die aantrad na een enorme bestuurscrisis – diverse oorzaken. Zoals de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor aan de ene kant de capaciteit niet volledig benut kon worden en aan de andere kant de personeelskosten stegen door inhuur van personeel. Overigens heeft de zorg met lage salarissen de krapte zelf gedeeltelijk helpen veroorzaken, waardoor velen voor zichzelf begonnen en zich vervolgens tegen hogere kosten lieten inhuren. Maar die stijging van de kosten was niet op te vangen door de afgesproken tarieven met zorgverzekeraars. Als andere negatieve effecten op de financiën, waardoor het ziekenhuis in het rood terecht kwam, noemt de directie onvoldoende kritische sturing op de inkoop, het afscheid van veel deelnemingen (waarvoor extra kosten werden gemaakt) en hoge investeringen in ICT.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.