Omdat gesprekken en correspondentie met de gemeente naar hun mening niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd, klagen de Verenigingen van Eigenaren (VVE) van Rembrandthof, Oosthof en Oostwand in het Stadshart opnieuw schriftelijk bij haar over het nieuwe systeem voor afvalinzameling. Zij vinden dat als gevolg daarvan de bewoners van de flats te ver moeten lopen, om hun huisvuil kwijt te raken, maar wethouder Gordon zegt dat het niet anders kan en voor moeilijk ter been zijnde ouderen een oplossing zal worden gevonden.De VVE’s spraken eind september en vorige week (19 oktober) met teamleider Oosterhof van Afvalbeheer. In het nieuwe systeem zijn er ondergrondse afvalcontainers, in het oude containers in de flatgebouwen zelf. Het herhaalde verzoek om herbestemming of plaatsing van ondergrondse containers bij de ING Bank, heeft volgens de klagers niets opgeleverd.

Afgewezen

“Ons verzoek om ten behoeve van de Stadspleinbewoners één van de ondergrondse afvalcontainer tegenover de ING Bank beschikbaar te stellen of er daar één of twee bij te plaatsen, wordt daarin afgewezen”, constateren de VVE’s nu in een schrijver aan de wethouder en Oosterhof. De containers bij ING (zeg maar dichtbij de ingang op het plein van de parkeergarage) zijn alleen voor bedrijven, die ervoor betalen, en blijven gesloten voor bewoners.

Febo

De gemeente wil wel een afvalcontainer bij Febo  op de Rembrandtweg geschikt maken voor restafval van de Stadshartbewoners. Maar dat is nog  verder lopen. Anderhalf keer verder dan de ING Bank, waar zich al drie ondergrondse containers bevinden, zeggen de briefschrijvers, Zij wijzen er op dat ophalen van huishoudelijk afval van inwoners een primaire taak van de gemeente is. “Secundair kan de gemeente ook het afval inzamelen van bedrijven. Als bewoners voelen wij ons in deze door de gemeente achtergesteld ten opzichte van de bedrijven. Kantoren en horecagelegenheden (allemaal met voornamelijk jong personeel) worden voorgetrokken boven (in veel gevallen oudere) bewoners.”

Leidingen

Intussen kan het volgens de gemeente niet anders omdat de grond waar de containers bij ING staan niet van haar is en er onder het plein ondergrondse leidingen liggen. De bewoners voeren aan dat die bezwaren ongegrond zijn. De grond is wél van de gemeente en er lopen geen andere leidingen dan onder de drie bestaande ondergrondse containers, voeren zij aan.

Kadaster

Oosterhof kwam vervolgens met een derde bezwaar. In een brief naar aanleiding van het laatste gesprek met de klagende VVE’s schrijft hij: “Locatie tussen Stadsplein en Sandbergplein is niet geschikt om ondergrondse containers te plaatsen. [..] Ondergetekende heeft een KLIC-melding (bij het kadaster, red.) laten doen. Hierbij is duidelijk dat er geen extra containers aan de oostzijde van de huidige container t.o. ING bij kunnen. Aan westzijde zit een toegang naar de parkeergarage.”

Ruimte genoeg

Maar ook dat klopt volgens de klagers niet. De KLIC-melding toont volgens hen aan dat aan de westzijde van de in- en uitgang van de parkeergarage genoeg  ruimte bestaat voor twee ondergrondse afvalcontainers en zich daar geenszins
ondergrondse leidingen bevinden die plaatsing van afvalcontainer(s) verhinderen.

Ook dat de drie bestaande afvalcontainers bij de ING alleen voor bedrijven kunnen dienen en niet voor bewoners, is naar hun mening niet overtuigend.

Klachten herhaald

Volgens de gemeente worden die al drie keer per week geleegd (incl. zaterdag) en daar zou geen afval meer bij kunnen. “Maar er wordt geen reden genoemd waarom die containers niet dagelijks (excl. vrijdag en zondag) kunnen worden geleegd”, zeggen de VVE’s. Naar hun mening zijn er dus geen geldige bezwaren tegen gebruik door bewoners van de afvalcontainers voor restafval bij de ING Bank. Om die reden herhalen zij hun klachten.

 

 

13 REACTIES

 1. Als Amstelvener die nog wel eens door Amstelveen fietst zie ik bij afvalcontainers steeds meer troep liggen. Natuurlijk zijn er Amstelveners die zich wat dat betreft aso opstellen, maar velen hebben ook geen auto om hun rommel weg te brengen, zoals mijn persoontje. Zo heb ik na herhaaldelijk bellen nog steeds geen afvalpasje mogen ontvangen.

 2. Blij met deze weergave. Het ‘open’ gesprek met wethouder Gordon moest namelijk achter gesloten deuren plaatsvinden en leek niet te leiden tot enig begrip bij de wethouder.

  De gemeente Amstelveen misbruikt de norm van maximaal 300 meter afstand tussen perceel en ondergrondse afvalcontainer. Die norm is tot stand gekomen omdat het in buitengebieden domweg niet mogelijk is om zo’n container op max 75 meter (de oorspronkelijke wettelijke norm) van iedere woning te plaatsen. In het centrum van de stad kan dat wel, maar de gemeente wil graag bezuinigen op de inzamelingskosten van afval. Dat gaat in dit geval ten koste van bewoners van het Stadsplein.

  Door die onredelijke norm van 300 meter lijken wij juridisch geen poot te hebben om op te staan. De situatie waarin en de manier waarop die norm wordt gehanteerd, is echter wel onbehoorlijk bestuur. Wij laten ons niet afschepen.

 3. Wat al die rotzooi bij de afvalcontainers betreft: Dat is meestal omdat de container vol is of omdat de opening niet goed functioneert.

  Er moet een telefoonnummer zijn waarop men dit 24/7 kan melden en dan moet die container binnen 2 uur of vóór 9 uur ’s ochtends zijn gerepareerd of geleegd.

  De bezuinigingsdrift van het gemeentebestuur mag niet ten koste gaan van de bewoners en van de stedelijke hygiëne.

  • De helpdeskmedewerker heeft braaf mijn probleem genoteerd, maar als je er niets mee doet schiet je er ook weinig mee op. Waar de kink in de kabel zit, weet ik niet, maar dat ie ergens wel zit ,is wel duidelijk.

 4. De gemeente is er nog niet op ingesteld dat het nieuwe systeem van ‘Anders Inzamelen’ nog niet goed functioneert en ook altijd zulke problemen zal blijven vertonen. Ze hebben geen ‘Plan B’, geen ‘contingency plan’.

  Dit forum wordt helaas nauwelijks gelezen, mede omdat reacties worden weggemoffeld. Zodoende bereiken onze klachten en suggesties de gemeente niet.

   • Geen kwade opzet (u overdrijft graag) maar wel een onderschatting van het belang van reacties en discussies. Het niet vermelden daarvan is een gemiste kans voor onze lokale democratie.

    Hopelijk zal het komende mediadebat in de gemeenteraad
    leiden tot een openbaar forum voor publiek debat in Amstelveen.

    • U gebruikte het woord wegmoffelen, zoals u geregeld deed. Van Dale geeft daarover de betekenis: ‘behendig, heimelijk laten verdwijnen’. Er is dus kennelijk sprake van een bewuste kwaadaardige keuze. Maar u zult ook dit wel weer beter weten.

     • Er is inderdaad sprake van een bewuste keuze. Ik dicht u echter geen kwaadaardigheid toe maar wel een onderschatting van het potentiële belang van uw weblog voor de lokale democratie. Jammer.

     • Er is geenszins sprake van een bewuste keuze om de geheimzinnigheid te dienen, zoals u veronderstelt. Maar laat maar, u blijft toch bij uw in beton gegoten standpunt.

  • Jammer dat je de aandacht die je voor dit onderwerp hoopt te krijgen weer teniet doet door een (loze) beschuldiging aan het adres van dit blog. Al eens bedacht dat het uitblijven van reacties ook aan jou zou kunnen liggen? Ik heb best begrip voor de problematiek van de stadshartbewoners en ik had er ook wat over willen zeggen, maar omdat je het maar niet kan laten om je betweterigheid te etaleren en je frustraties de vrije loop te laten stop ik er nu ook mee. Je zoekt het verder maar uit met je vuilnis.

 5. Het gaat om 137 woningen aan het Stadsplein waar ook veel oudere mensen wonen. Wij hadden het goed geregeld met inpandige containerruimten. Straks moeten wij grote afstanden lopen met volle vuilniszakken naar ondergrondse afvalcontainers die vaak vol blijken te zijn. Dan moet je met die volle stinkende afvalzak weer terug naar je flat.. Je weet dan ook niet wanneer je het weer kunt proberen.

  Vroeger werden reacties vermeld op de voorpagina. Dat wekte aandacht voor een kwestie en stimuleerde discussie. Nu kan je niet meer zien of er is gereageerd en door wie.

  Betrokkenheid en discussies zijn goed voor (lokale) democratie, al zijn er altijd mensen die ze in het persoonlijke vlak trekken.

 6. Blijft het tragische feit dat reacties niet meer vermeld worden op de voorpagina (zoals vroeger) zodat er geen discussies ontstaan.

  Zonder betrokkenheid en zonder lokale publieke discussies is er geen sprake van lokale democratie. De lokale politiek en journalistiek delen het monopolie over lokale menings- en besluitvorming. De burger wordt monddood gehouden; hij/zij mag en kan niets zeggen en als hij toch soms iets zegt, wordt dat weggemoffeld.
  Ik hoop dat het lokale mediadebat hierin verbetering zal brengen, maar ik vrees van niet. Kritiek en discussie worden hier niet gewaardeerd, laat staan aangemoedigd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.