Anders dan voor de nieuwe Commissaris van de Koning (CdK) in Noord-Holland, waarover iedereen mocht meepraten, is de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Amstelveen geheimzinnig door de fractievoorzitters opgesteld. Die vormen een (nog op te richten) vertrouwenscommissie. Volgende week maandag, 29 oktober (20.00 uur), is er een extra vergadering van de gemeenteraad die zich over dat profiel mag uitspreken. Daar is ook commissaris Johan Remkes van Noord-Holland aanwezig.

Kees Noomen (VVD)

De profielschets was tot nu toe niet openbaar en burgers konden er niet over meepraten. Voorzitter Kees Noomen (VVD) van de komende vertrouwenscommissie (en ook van de grootste fractie in de raad) vindt dat inwoners nu eenmaal door het kiezen van raadsleden aan wie zij ook het mandaat voor het op hun beurt aanwijzen van een geschikte nieuwe burgemeester gaven. Zo gaat het volgens hem nu eenmaal ook bij alle andere raadsvoorstellen.  “Daarvoor zijn we tenslotte een parlementaire democratie en hebben we geen referenda”, zegt hij. Wat hem betreft is de nieuwe burgemeester overigens altijd een schaap met vijf poten en blijft men gewoon afhankelijk van de kandidaten die solliciteren.

In de vertrouwenscommissie zitten alle fractievoorzitters uit de gemeenteraad, behalve die van D66. Voor die die partij zit raadslid Van der Vet er in. Wethouder Frank Berkhout (ook D66) adviseert de commissie.

Openbaar

De vergadering van volgende week maandag is openbaar,

Johan Remkes

maar daar houdt de transparantie op. Inspraak bij zo’n bijeenkomst van de raad is er niet en het publiek wordt geacht te zwijgen. Overigens biedt de profielschets, die vermoedelijk niet verschilt van de vorige,  weinig nieuws. Er wordt een ‘ervaren bestuurder, die kundig en krachtig optreedt gezocht’. Echt nieuws zou natuurlijk zijn als men een totaal onervaren, onkundige en slappe bestuurder zocht.

Overwicht

En verder moet de man of vrouw breed georiënteerd zijn, relativeringsvermogen bezitten, ‘oog hebben voor iedereen’ en beschikken over ‘bestuurlijk overwicht’. En de raad wil ook dat de burgemeester, net als diens voorgangster, ‘samenhang’ in de stad versterkt, zich stevig opstelt in regionale verbanden (waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn dacht aan een nieuwe grote gemeente Amstelland) en krachtig wat de veiligheid betreft. ‘Daarnaast is het belangrijk dat de burgemeester de raad proactief in positie zet en houdt’, zegt de gemeenteraad verder.

Vitale democratie

Uit de profielschets: ‘Het bestuurlijk samenspel tussen raad en college is in Amstelveen harmonieus. Dit willen we behouden.’
En: ‘De burgemeester is dienstbaar aan de politiek. We willen in Amstelveen graag stappen maken met een burgemeester die de positie als voorzitter van de raad benut om het dualisme aan te moedigen. Waarbij de burgemeester samen met de raad de gekozen werkwijze invult en met een consistente voorzittersstijl bijdraagt aan een vitale lokale democratie.’

Sollicitaties

Na vaststelling van de profielschets door de raad kan iedereen voor de functie solliciteren. In het uiterste geheim beoordeelt een vertrouwenscommissie de sollicitaties en stelt op basis daarvan iemand voor aan de gemeenteraad, waarna de minister van Binnenlandse Zaken (via de CdK) die benoemt.

De profielschets wordt op 5 november gepubliceerd in de Staatscourant en is onder andere te zien op de websites van de Rijksoverheid, provincie Noord-Holland en gemeente Amstelveen.

Zie ook:

https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/amstelveen/3f1758f6-f811-456a-baec-518db6d9dfc4

 

 

 

 

 

4 REACTIES

 1. Als je de profielschets bekijkt zou je zweren dat je een personeelsadvertentie leest. Nog even de contactgegevens toevoegen en je kunt er mee online. Misschien is dat ook wel de bedoeling, maar het is nogal een verschil qua opzet in vergelijking met de vorige uit 2013.

  Ik zet in op Pieter Litjens als nieuwe burgemeester btw.

 2. Een ervaren bestuurder, die kundig en krachtig optreedt, breed georiënteerd is, relativeringsvermogen bezit, oog heeft voor iedereen, beschikt over bestuurlijk overwicht, de samenhang’ in de stad versterkt, zich stevig opstelt in regionale verbanden, krachtig is wat de veiligheid betreft en de raad proactief in positie zet en houdt?

  Kom nou, zo’n witte raaf, zo’n schaap met tig poten laat zich toch niet door Herbert Raat gebruiken als diens sprekende pop, zoals zijn/haar twee voorgangers?

 3. Tot zover de VV zonder D. Alsof in parlementaire Democratieen geen referenda mogelijk zijn. Die zelfde VV zonder D schafte het referendum maar al te gretig weer af na onwelgevallige uitkomsten. Je zal de burger maar zeggenschap geven. Was oud-burgemeester Jan van Zanen niet VOOR de gekozen burgemeester?

  Opvallend ruim een jaar na dato wordt dus in de vacature van de vertrokken Van ‘T veld de procedure opgestart. Opvallend dat niet de D66 fractievoorzitter maar Van der Vet in de vertrouwenscommissie zetelt net als Berkhout als ‘adviseur’. Maar hopelijk zullen ze voortvarend te werk gaan om de VVD dinosaurus Bas Eenhoorn snel te laten vervangen.

  Opvallend ook dat dit niet in de commissie – waar wel inspraak mogeljk is – wordt behandeld. En klankbordgesprekken over het functioneren van de burgemeester worden ook niet openbaar. Tot zover de democratie.

  https://www.meerdemocratie.nl/voldoende-handtekeningen-voor-volksinitiatief-voor-gekozen-burgemeester-amsterdam
  https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/campagne-voor-gekozen-burgemeester-amsterdam.9580351.lynkx
  https://www.at5.nl/artikelen/178149/ook-oud-burgemeester-wil-nieuwe-burgemeester-kiezen

  • Natuurlijk schafte de VVD het referendum af, ze waren namelijk altijd al tegen. Het is D66 die door de knieën is gegaan in het regeerakkoord, dus bel daar even aan zou ik zeggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.