Wethouder Marijn van Ballegooijen van onder meer Zorg, Welzijn en Werk en Inkomen wil de situatie voor statushouders verbeteren. Hij zei dat tijdens een vorige week dinsdag gehouden bijeenkomst met en over hen.

Die meeting was georganiseerd door de SP, samen met de gezworen kameraden FNV en de Vrijwilligersraad Minima Amstelveen (VMA) hield. Over die vluchtelingen met verblijfsverfgunning, aan we wettelijk door de gemeente woningen moeten worden toegewezen, hebben de drie nogal wat te klagen. Het gaat volgens hen met velen uit die doelgroep niet goed wat meedoen in de samenleving betreft.

Werk

De door de SP gesteunde VMA is de ongesubsidieerde voortzetting van de door B&W opgeheven PMA (Participatieraad Minima Amstelveen), waarin volgens het college een conflict speelde en bovendien niet in lijn was met de plannen één adviesorgaan voor het gehele sociale domein te vormen. De derde bijeenkomst over het participeren van de statushouders ging over werk en werd tot vreugde van de SP bezocht door wethouder Marijn van Ballegooijen van Werk en Inkomen. Werlzijn en Zorg (PvdA).

OA kwam niet

Voor de bijeenkomst waren ook werkgevers uit de regio en Ondernemersvereniging Amstelveen (OA), maar die zegden kennelijk massaal af of kwamen gewoon niet opdagen. Tot de afzeggers behoorden in elk geval HEMA en OA. Maar hun afwezigheid werd volgens de SP ruimschoots goed gemaakt door de uitgenodigden die wél kwamen, onder wie  dus wethouder Van Ballegooijen. Hij opende zelfs de avond met een persoonlijk verhaal over zijn moeder, om te illustreren hoe belangrijk werk voor mensen is.

Schoonmaak

Marcel Bellis van schoonmaakbedrijf ASKO vertelde dat werken in zijn branche heel leuk kan zijn. In zijn bedrijf werken mensen met heel verschillende culturele achtergronden, die tevreden zijn met hun baan, zei hij. Wie zijn werk goed doet kan bij ASKO een vaste aanstelling krijgen. Dat sprak de aanwezigen wel aan, omdat de meesten van hen het ene na het andere tijdelijke contract krijgen.

AM Match

Directeur Lex Vonk van AM Match zei dat mensen met een beperking die bij AM Match terecht komen goed worden begeleid door jobcoaches, wat de aanwezige statushouders als muziek in de oren klonk. Zij missen de nodige begeleiding als zij aan het werk worden gezet, constateert de SP. ‘Ook AM Match heeft ervaring met statushouders die ooit als vluchteling in de regio zijn gehuisvest. Het betreft veelal mensen die om psychische redenen niet op de reguliere manier aan het werk kunnen en goede begeleiding nodig hebben.’

Eigen bedrijf

Henk van der Schaft van vakbond FNV vertelde wat er allemaal bij komt kijken als men, komend uit een bijstandsuitkering, een eigen bedrijf wil starten. In Amsterdam loopt een experiment waarbij gepensioneerde ondernemers worden ingeschakeld om starters te ondersteunen, bijvoorbeeld bij het opstellen van een ondernemingsplan.

Re-integratie Ramp

Na de pauze kwamen de statushouders met hun vragen en verhalen, vooral gericht tot de wethouder. Zij gingen over onbegrip bij klantmanagers en het gemeentelijk re-integratiebedrijf Matchez. De gemeentelijke aanpak bleek veel stress bij de cliënten op te leveren, zoals de drie organisaties ook keek op keer lieten weten.

Statushouders vallen nu eenmaal onder twee wetten: de Participatiewet en de Inburgeringswet. Die kunnen elkaar fors in de weg kunnen zitten, waardoor statushouders behoorlijk klem raken tussen school, werk en zorg voor het gezin, constateren de organisatoren opnieuw.

Volgens Van Ballegooijen verandert er veel in 2020, maar dat duurt nog wel even. Hij gaat daarom nu al onderzoeken wat er kan verbeteren.

1 REACTIE

  1. Wel een blamage voor de OA in deze tijden waarin men zegt dat men staat te springen om werknemers. Vooral bij statushouders zitten allerlei mensen met verschillende capaciteiten. Het is toch in ieders belang dat men daar gebruik van maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.