De grootste oppositiefractie in de gemeenteraad, die van GroenLinks, wil sociale huurwoningen bouwen, hoewel B&W het VVD-standpunt huldig dat er daarvan genoeg zijn, maar goeddeels worden bewoond door mensen die daar teveel voor verdienen (het zogenoemde ‘scheef wonen’).  GroenLinks gaat in het debat over de gemeentelijke begroting ook pleiten voor het betaalbaar houden van de energietransitie, overigens ook een sterke ambitie van B&W, vooral door deelname aan de coalitie van D66, maar er hangt geen duidelijk prijskaartje aan.

Martin Kortekaas

Op het verlanglijstje van de groene partij staan verder het aardgasvrij maken van een bestaande Amstelveense wijk in de komende vier jaar en nieuwe woonzorgvormen voor ouderen met weinig inkomen. Verder zouden de kortingen voor kinderen met een Amstelveenpas (zeg maar een kortingspas voor de minima) niet meer door cultuurinstellingen zelf, maar door de gemeente betaald moeten worden. Dat remt enigszins de bezuinigingen op cultuur die de gemeente door wil voeren.

Luchtmeting

Ook gaat GroenLinks opnieuw aandringen op het meer en beter meten van de luchtkwaliteit in Amstelveen. “Tot nu toe heeft het college van B&W wel plannen opgenomen om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar blijft onduidelijk hoe het resultaat gemeten wordt”, zegt fractievoorzitter  Martin Kortekaas.

Blij

Overigens zegt de partij blij te zijn met de financiering van

Stieneke Kruijer

extra plaatsen voor peuters in de ‘voorschoolse opvang’.  Volgens GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer worden tot nu toe in Amstelveen niet alle peuters uit de doelgroep (peuterplaatsen uit gezinnen die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag) daarvoor bereikt. “Er zijn nu 31 kindplaatsen, terwijl er behoefte is aan 184 plaatsen. Daarvoor is een bedrag van 150.000 euro nodig.” Tot vreugde van GroenLinks heeft het college naar haar zeggen het voorstel van de partij nu volledig overgenomen.

Risico

De grootste oppositiepartij is vooral positief over het feit dat er nu meer ruimte lijkt te zijn voor aanvullingen op de collegeplannen dan in de vorige periode. De oppositie in de gemeenteraad heeft bij de behandeling in de raadscommissies laten blijken veel waardering te hebben voor de sluitende begroting en de vele plannen in het College Uitvoeringsprogramma daarbij. Die lof zwaait ook GroenLinks het college toe. Overigens vinden sommige partijen in de oppositie dat belangrijke onderdelen nog uitgewerkt moeten worden en risico schuilt in de onzekerheid over de omvang van het daarvoor noodzakelijke budget.

 

 

 

1 REACTIE

  1. Ik weet zo al enkele andere oppositiepartijen die ook voor enkele punten zijn die door GL hier aan gedragen zijn. Waarom wordt dit niet hier vermeld? Samenwerking op deze punten is uitermate belangrijk en zelfs mijns inziens cruciaal. Ik noem slechts de soc woningbouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.