Parkeren wordt zo ongeveer kamperen aan Zonnestein bij de Van Heuven Goedhartlaan, op Uilenstede en in Kronenburg, tot overlast van omwonenden. Met die klacht kwam donderdag Ties Eigenhuis van het CDA in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM). De gemeente moet tegen die overlast optreden vindt zijn fractie.

In het gebied Zonnestein wordt veel gewandeld, al dan niet

Sandra van Engelen, CDA

met honden, zei Eigenhuis. En voor kinderen is het een geliefd speelterrein. Omwonenden hebben volgens de CDA-er  recent hun zorgen geuit omdat sedert afgelopen zomer regelmatig en voor meerdere dagen op de parkeerplaats tegenover de Zonnesteinflat autobusjes – veelal met buitenlandse nummerborden – geparkeerd stonden. Er kwamen volgens Eigenhuis ook klapstoeltjes en tafeltjes tevoorschijn, de gehele stoep werd in beslag genomen en wandelaars konden er niet langs. Bovendien werden volgens het CDA de bosjes, grenzend aan de parkeerplek, als openbaar toilet en prullenbak gebruikt. “Een even onwenselijke als onverkwikkelijke situatie”, vindt raadslid Sandra van Engelen van het CDA.

Donker

Kamperen neemt af, nu de zomer voorbij lijkt, maar de af en aan rijdende  busjes met buitenlandse nummerborden blijven. Er worden allerlei spullen worden verhandeld, zei Eigenhuis in de raadscommissie. En er wordt in de busjes geslapen. “Deze situatie ervaren de bewoners, nu het sneller donker wordt,  als zeer onprettig en onveilig, omdat onduidelijk blijft wat er gaande is.”

Dagrecreatie

Bas Eenhoorn

Burgemeester Bas Eenhoorn zei in antwoord op vragen van Eigenhuis dat de situatie bekend is en er al 31 bekeuringen zijn uitgedeeld. Maar niet alles wat de veelal buitenlandse automobilisten doen is strafbaar, voegde hij er aan toe. Slapen in de auto, dagrecreatie met stoeltjes en tafeltjes (niet ’s nachts) niet bijvoorbeeld. Kamperen is alleen op aangewezen plaatsen toegestaan. Maar hij begreep dat de situatie op de door Eigenhuis genoemde plekken uit de hand dreigde te lopen. Overigens komt vergelijkbare problematiek in meer gebieden in Amstelveen voor, wist hij. De gemeente verscherp te toezicht.

Zuidas

Intussen maakt het CDA, net als andere fracties, zich druk over de toenemende parkeerdruk op Uilenstede en Kronenburg. De gratis parkeerplaatsen in dit deel van Amstelveen worden overdag in toenemende mate bezet door forenzen voor de Zuidas en Schiphol. Dit leidt tot onveilige situaties.

Dat is de reden dat het CDA deze week schriftelijke vragen heeft gesteld over de situatie.  “Het betreft mensen die de gratis parkeergebieden in Amstelveen gebruiken als alternatief voor de longpark op Schiphol en Zuidasforenzen die hun dure BMW net over de grens met Amsterdam parkeren, hun vouwfiets pakken en vervolgens naar hun kantoorbaan fietsen’, zegt CDA-burgerraadslid Clint

Clint Nieuwendijk (CDA)

Nieuwendijk.

Voorwaarde

De parkeerdruk in het gebied is in elk geval hoger dan de 80% die de gemeente Amstelveen als voorwaarde stelt om er betaald parkeren in te voeren. Die regel uit 2017 wordt volgens het CDA ter plaatse niet gehandhaafd. Het probleem is volgens de partij nog verslechterd door de komst van nieuwe hotels. Nieuwendijk: “Inmiddels is gebleken dat bezoekers van deze hotels de parkeerplaatsen van het hotel massaal ontwijken, omdat er betaald moet worden.”

Ties Eigenhuis

Het feit dat er overdag veel auto’s geparkeerd staan, trekt veel criminaliteit aan, vindt het CDA. “Op 20 september is een Porsche verdwenen. Op 6 augustus is er voor 6000 euro aan dj-apparatuur gestolen uit een busje in een afgesloten garage. Dit baart veel zorgen bij de bewoners van Uilenstede.”

De fractie vraagt het college uitbreiding van de mobiele of vaste cameracontrole. Ook wil de partij weten of er andere preventieve maatregelen kunnen worden ingezet. Zij wenst ook een representatiever onderzoek naar de parkeerdruk op Uilenstede en Kronenburg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.