Ook in Aalsmeer maken de fusiegedachten van burgemeester Eenhoorn van Amstelveen de tongen los. Het bloemendorp is er niet blij mee en de lokale overheid laat weten dat zelfstandigheid en identiteit het uitgangspunt blijft. Intussen zijn haar ambtenaren al bij Amstelveen in dienst, maar die ambtelijke fusie vertoont steeds meet ‘metaalmoeheid’ constateerde Eenhoorn.

Aalsmeer vindt dat bestuurlijk samenwerken iets heel anders is dan bestuurlijke samenvoeging. In het raadsprogramma 2018-2022 staat dat de gemeente kiest voor zelfstandigheid en behoud van de eigen identiteit. “Dat is en blijft ons uitgangspunt”, zeggen B&W.

Wenselijk

 

Bas Eenhoorn

“Burgemeester Eenhoorn pleit in zijn brief voor een stevigere ambtelijke en bestuurlijke samenwerking, in het bijzonder op gebieden zoals digitalisering, duurzaamheid, sociaal domein en bereikbaarheid. Daar zijn wij het mee eens”, zeggen B&W van Aalsmeer. “Ook onderschrijven wij dat verdergaande samenwerking wenselijk is om als Amstelland gemeenten een krachtiger stem te laten horen binnen de metropoolregio. Logisch gevolg daarvan is dat gemeenten op bestuurlijk niveau meer gaan samenwerken.”

Verkeerd gevallen

Dat Eenhoorn uitspraken doet over de ambtelijke samenwerking tussen Aalsmeer en Amstelveen, terwijl

Gemeentehuis Aalsmeer

beide colleges van B&W met elkaar in gesprek zijn over versterking daarvan, valt in het bloemendorp verkeerd. “Wij vinden het onzorgvuldig dat burgemeester Eenhoorn met deze notitie komt juist nu twee Amstelland gemeenten een procedure in gang hebben gezet voor de benoeming van een nieuwe burgemeester”, zeggen B&W.

Knuppel

Eenhoorn heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid, constateert het digitale nieuwsorgaan ‘Aalsmeer vandaag’. Toch zijn er ook stemmen die vinden dat Aalsmeer beter onderdeel zou zijn een grotere gemeente, die al gauw tot de top 20 qua grootte in Nederland zou horen. Intussen is de vraag of het zittende college wel gediend is van samenwerking met andere Amstelland-gemeenten, die mogelijk armer zijn. Uit het raadhuis klinkt ook het geluid dat de gemeente er niet op zit te wachten zijn financiële ruif te laten leegeten door armere partijen.

Ambtelijk

B&W Aalsmeer

Over de in de ambtelijke samenwerking geslopen problemen zegt Eenhoorn onder meer: “Besturen benaderen de prioriteiten van en in de ambtelijke organisatie verschillend. In plaats van versterking van de samenwerking komt de ambtelijke samenwerking daardoor ter discussie te staan. Dit brengt onaanvaardbare risico’s met zich mee.”

Herindeling

Overigens is merkwaardig dat volgens de notitie van Eenhoorn diverse burgemeesters een gemeentelijke herindeling verwachten, zij te hoop lopen nu dat wereldkundig is gemaakt. Letterlijk zegt Eenhoorn: “Iedere burgemeester geeft in eerste instantie aan dat zijn / haar gemeente zelfstandig wil opereren. Ook de gemeenteraden hebben de ambitie zelfstandig te blijven. Maar op hetzelfde moment wordt door bijna iedere burgemeester aangegeven dat het realistisch lijkt dat over tien jaar de gemeentegrenzen veranderd zijn. Ik stel mij voor dat op den duur één sterke gemeente Amstelland ontstaat.”

 

 

 

 

 

 

 

 

2 REACTIES

  1. Misschien komt er nu discussie over. Dat is altijd goed voor een democratie. Vooralsnog mogen de burgers echter niet meedenken en -discussiëren. Democratie op z’n Amstelveens. Zelfs lokale media doen mee aan het wegmoffelen van reacties en suggesties van burgers.

  2. Tja ergens wel begrijpelijk. In Aalsmeer zijn ze natuurlijk bang dat zij op hun beurt dan weer overvleugeld worden door grote broer Amstelveen. Net zoals wij overvleugeld worden door Amsterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.