Op de nationale ‘Coming Out Day’,  zeg maar de seksueel uit-de-kast-kom-dag, 11 oktober (13.15 uur) openen de wethouders Floor Gordon en Marijn van Balllegooijen een foto-expositie in de Keizer Karel Galerie onder de A9 in het Stadshart. Beiden hebben discriminatie en emancipatie in hun portefeuille. De tentoonstelling is ingericht door de Amstelveense fotograaf Jan van Breda en heeft natuurlijk met het onderwerp te maken.

Amstelveen zegt te dat iedereen mee kan doen en zichzelf zijn ongeacht herkomst, geslacht, seksuele voorkeur, leeftijd, beperking of geloof. Daarom sluit de gemeente zich graag aan bij de Coming Out Day, waarop alle seksuele geaardheden – met uitzondering van de heteroseksuele – worden benadrukt als onderdeel van de samenleving. Er is dus aandacht voor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuele mensen, transgender en intersekse personen, meldt de gemeente.

Twaalf foto’s

Om bewustwording te creëren en sociale acceptatie te stimuleren, is Van Breda gevraagd een nieuwe fotogalerij samen te stellen onder de A9. Hij selecteerde 12 portretfoto’s, waarachter een verhaal schuilt van een mens die openlijk uitkomt voor zijn of haar seksuele voorkeur. De achtergronden van de portretten zijn te lezen op janvanbreda.com/A9. De QR code scannen bij de foto’s kan ook.

Verscheidenheid

De foto-expositie is een van de manieren waarop Amstelveen aandacht vraagt voor seksuele diversiteit. Op 12 oktober tekent de gemeente de landelijke intentieverklaring om een Regenboogstad te worden. Daarmee geeft het gemeentebestuur aan te willen samenwerken met andere Regenboog-gemeenten voor het aanmoedigen van de sociale veiligheid, weerbaarheid en acceptatie van lhbti-personen.

Zilveren Camera

Jan van Breda, tot 2003 werkzaam als beeldredacteur van dagblad Het Parool, won de tweede prijs bij de Zilveren Camera 2006 en eerste prijs bij de Zilveren Camera 2008. Hij maakte covers voor een aantal boeken, waaronder dat van Arie Boomsma en Stephan Sanders over mannen en hun lichaam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.