Overeenkomstig de Participatiewet wil de gemeente dat alle Amstelveners mee kunnen doen in de samenleving. Dat die maatschappij verandert, onder neer door digitalisering en het mondiger worden van inwoners, heeft ook effecten op de participatie, constateren B&W. Daarom onderzoeken zij ook nieuwe vormen ervan. Ook voor degenen die er (nog) niet aan doen.

In dat licht moet bijvoorbeeld het instellen van een

Marijn van Ballegooijen

kinderraad worden gezien en het actieplan om participatie van kinderen te vergroten.  Met zorg wil de gemeente zich verder richten op een zoveel mogelijk voorkomen van eenzaamheid. Met uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zegt de gemeente voor de zoveelste keer maatwerk te willen leveren. “We willen daarbij voorkomen dat inwoners door stapeling van eigen bijdrage uit de landelijke en lokale regelingen in de problemen komen”, staat er in het uitvoeringsprogramma bij de begroting voor 2019.

Experimenten

Voor 50-plussers en jongeren wil de gemeente experimenten uitvoeren om die aan het werk te krijgen. Daartoe denkt zij aan betere samenwerking met het overigens allang ingehuurde re-integratiebedrijf AM Match, het voormalige regionale werkvoorzieningschap AM. Het streven blijft erop gericht meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt toch aan een baan te helpen. En verder zeggen B&W ‘aandacht’ te hebben ‘voor de ontwikkeling van een basisinkomen in andere steden’. Verder is in een vroeg stadium signaleren van schulden een belangrijk onderdeel van armoedebestrijding, zeggen B&W.

 

 

4 REACTIES

  1. Wat een ongelooflijk gezwets, gezwatel en prietpraat van de gemeente is dit weer. Je mag enkel achteraf instemmen, zo niet dan word je genegeerd. Flauwekul van de bovenste plank.
    Meer participerende burgers zijn er bijna niet, want ze zijn allemaal druk aan het werk en vitale ouderen doen bijna allemaal wat aan vrijwilligerswerk.

  2. De gemeente (bestuur, gemeenteraad en ambtenaren) hebben een gloeiende pesthekel aan participerende en betrokken burgers. Die zijn eigenwijs, kritisch en lastig. Daarom. moet er ook vooral géén openbaar forum voor publiek debat komen.

  3. Het ideaal van de VVD is participerende burgers die besparingen op zorgkosten en maatschappelijke taken mogelijk maken, zodat de wethouder miljoenen euro’s kan besteden aan zijn hobby’s. Participeren betekent overigens niet dat je je mond mag opendoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.