Intensivering van de mantelzorg en verdubbeling van de uitgaven voor steun daaraan tot een miljoen euro is een van de onderdelen van de begroting voor 2019. Naar het sociaal domein, onderverdeeld in tal van posten, gaat in totaal zo’n € 67 miljoen per jaar, ofwel bijna € 750 per inwoner.

Marijn van Ballegooijen

In Den Haag kan wel zijn besloten dat iedereen langer thuis moet wonen, maar de gemeente zit met de gevolgen ervan. “Wij richten ons hierbij op verbetering van signalering en preventie en het vergroten van het bereik van de hulpverlening”, staat er in het uitvoeringsprogramma van B&W. Mantelzorg is wat wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg en Welzijn betreft een speerpunt van het college. “Mijn mooiste klus was in de afgelopen maanden de mensen thuis en in de zorgcentra te bezoeken”, zegt de nieuwe PvdA-wethouder. Hij is wel trots op de medewerkers, maar het neemt volgens hem niet weg dat mantelzorg loodzwaar is. “We hebben ongeveer achtduizend mantelzorgers en met duizend van hen gaan het niet goed.” Hij wil dat al bij  de diagnose van een patiënt professionele hulp de mantelzorger gaan steunen met onder meet het invullen van formulieren, zinvolle dagbesteding en therapie. “Dit wordt mijn grootste klus”, zegt hij. “We breiden de voorzieningen voor mantelzorgers in de gemeente uit en gaan daar beter over communiceren.”

Ruimte

Overigens wil de gemeente zelf het goede voorbeeld geven door medewerkers ruimte te bieden voor mantelzorg als dat in hun persoonlijke leven nodig is. Het is overigens een oude verhaal, want al in 2013 werd Amstelveen geregistreerd als mantelzorgvriendelijke werkgever. Kennelijk wil Van Ballegooijen een betere invulling van die kreet.

Speciale aandacht in Amstelveen gaat uit naar jonge mantelzorgers. En naar betere samenwerking tussen de diverse zorgpartners van de gemeente.

 

 

1 REACTIE

  1. Men gaat er blijkbaar van uit dat mantelzorg een plicht is. Dit is heus niet altijd het geval. Als de buren, kennissen en mensen van de vrijwilligerscentrale iets doen, is dat louter een vrijwillige keuze en geen heilig moeten.
    Het is dan op zijn minst een heilige plicht van een overheid mantelzorgers/ vrijwilligers met raad en daad bij te staan en niet zelfs te beknibbelen op een postzegeltje zoals ik heb meegemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.