Samen met de andere betrokkenen bij de exploitatie van de Annakerk (tegenwoordig ontmoetingscentrum en proeverij Anna) opende burgemeester Bas Eenhoorn met een druk op een rode knop, waardoor fonteinen van stoom ontstonden, woensdag brouwerij De Naeckte Brouwers. Waar eens het altaar van de kerk was, bevinden zich nu de negen ketels van de Amstelveense brouwerij, die een assortiment bieren in de Anna heeft om te proeven.

“De Annakerk en de Naeckte Brouwers vormen wel een heel bijzondere combinatie”, zei Eenhoorn. Hij zag in de opening de start van een nieuw stuk Amstelveens ondernemen en riep in herinnering hoe wethouder Herbert Raat zijn best heeft gedaan om de in eigendom van Rijkswaterstaat (wegens verbreding van de A9) verkerende kerk een Amstelveens ontmoetingscentrum te vestigen. En in de verbindende overkapping van de weg krijgt het Oude Dorp nog meer luister, denkt hij’ “Dit is het schakelpunt”, zei hij. Door het bier van de Naeckte Brouwers laat Amstelveen iets aan de rest van de wereld zien, zei hij. In elk geval aan de regio.

Vraag

Michel Lagrand, die samen met Ab van der Veen de Naeckte Brouwers runt, meldde dat het bedrijf eigenlijk een uit de hand gelopen liefhebberij is. Zij brouwden eerst samen als hobby. “Maar Ab en ik raakten bijna tegelijk onze baan kwijt door de crisis. Vijf jaar geleden begonnen wij in Bovenkerk met professioneel bier te brouwen. Drie jaar geleden ontstond eigenlijk een luxe probleem: Wij konden de vraag niet mee aan. Op dat moment hoorden wij dat wethouder Herbert Raat met de Annakerk iets Amstelveens wilde. Eigenlijk een teken van boven, waarbij deze omgeving ook wel past. Toen kwamen wij in contact met Peter Kluskens, die de kerk we tot proeflokaal wilde helpen ombouwen en er tegelijk een ontmoetingscentrum van  maakte. Hij zag iets in grote evenementen in de kerk. Wij hebben vreselijk geluk gehad met deze gemeente.”

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.