De thuishulp in Amstelveen is matig. Dat vindt raadslid Jacqueline Höcker van Actief voor Amstelveen (AVA). De gemeente geeft er diverse organisaties voor ingehuurd, maar die leveren lang niet altijd goed werk, zegt AVA. Over ingehuurde instanties heeft Höcker haar twijfels. Zij zal in de komende commissie Burgers en Samenleving daarover vragen aan het college stellen.

Jacqueline Höcker

“De grote onderbezetting binnen thuishulp organisaties staat regelmatig landelijk in het nieuws. Dat neemt niet weg dat de gemeente verantwoordelijk is voor de aanbieders van thuishulp in onze gemeente. Foutloos zal het waarschijnlijk nooit gaan maar nu lopen de klachten de spuigaten uit. De communicatie vanuit de gemeente is niet voldoende. En de thuishulp kan of wil regelmatig geen onderscheid maken tussen wat echt nodig is en wat de inwoner eigenlijk zelf wil”, zegt ze.

Pijnlijk

Volgens haar kreeg AVA klachten over niet komen van thuishulp (de eigen bijdrage liep wel door), niet nakomen van afspraken, buiten sluiten van mensen in de tuin zodat de hulp haar werk kan doen en geen gehoor krijgen bij de gemeente en bij thuishulpaanbieders.

Höcker: “Het is pijnlijk te constateren dat  miljoenen worden uitgegeven aan grote bouwkundige projecten en duurzaamheid en dat de duurzaamheid van mensenlevens in het geding komt. Duurzaam betekent ook investeren in je inwoners en als gemeente heb je verantwoordelijkheid voor alle inwoners. Wij twijfelen niet aan de goede intenties van college en collega-raadsleden maar wel aan het budget voor de zorg.”

Calimero

Het sociale domein leidt naar haar mening aan het Calimero effect, wil niet gehoord of gezien worden en dat past niet meer in deze tijd, zegt ze.  “De sociale basis is het fundament waarop een stad rust. Wij begrijpen dat gemeente beperkt wordt door landelijke regelgeving en regionale afspraken, maar genoeg is genoeg.”

Zij herinnert er aan dat anderhalf jaar geleden wethouder Raat, toen portefeuillehouder Zorg, zei get graag te willen weten als cliënten verstoken blijven van thuiszorg, omdat de gemeente er bewust op had ingezet dat cliënten hun thuiszorg zouden kunnen behouden. ‘Daarom hebben wij voor een andere zorgaanbieder gekozen’, zei Raat.

Bezem

Höcker: “Er is nu een andere verantwoordelijk portefeuillehouder, namelijk Marijn van Ballegooijen. Wij doen een dringend beroep op hem alles in het werk te stellen om eens goed de bezem door de thuishulp organisaties te halen. Het is tijd om kritisch te kijken naar de “ingehuurde” thuishulp organisaties. Er is meer personeel nodig dat deskundig en klantvriendelijk werkt en daar moet geld voor komen. De gemeente moet daarnaast betere controle uitoefenen op de organisaties waar zij mee werkt en meer en beter communiceren met de mensen die klachten over de hulp hebben.”

Jacqueline Höcker zegt dat men met klachten over thuishulp bij haar terecht kan. Haar telefoonnummer is: 0651349476.

 

3 REACTIES

 1. Wethouder Raat (VVD) heeft de hete aardappel mét alle schillen doorgeschoven naar een collega. Die mag nu de rotzooi opruimen.

  Wat is er eigenlijk terechtgekomen van Raats (natuurlijk met veel poeha aangekondigde) beslissing om de thuishulp geografisch te verdelen over de gemeente? Kwaliteit en betrouwbaarheid waren daardoor niet langer de belangrijkste criteria.

  • Hier heeft app, ondanks zijn rancune tov Raat , wel degelijk een punt. Dit systeem is indertijd door Raat ingevoerd en het zou wel zo eerlijk zijn, als er fouten naar boven komen, hij die ook oplost .
   Edoch Raat is (nog) nergens te bekennen. Sommigen zullen dit slim noemen, maar ik noem het onbetrouwbaarheid en onverantwoordelijkheid van bestuur. Voor vele burgers weer het zoveelste bewijs van de indruk die zij toch al hadden van de politiek.
   Het valt mij ook op dat bij klachten binnen het gehele sociale domein, de gemeente in een behoorlijk aantal gevallen niet adequaat weet te reageren. Hierover ontstaat dan wrevel, terwijl dat misschien niet eens nodig is.
   Ook vind ik dat veel te weinig politieke partijen dit probleem oppakken met als gunstige uitzonderingen nu dan AVA en de SP . Misschien zien de overige politieke partijen deze clubjes als de gekkies van de raad, maar het er bestaat ook een spreekwoord dat zegt; “ Juist gekken , dronkaards en kinderen zeggen de waarheid.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.