Coalitiepartij PvdA claimt achteraf dat mede door een motie van die fractie de gemeenteraad heeft uitgesproken dat de gemeente alles moet doen om het aantal huurwoningen op het huidige niveau te houden. Die motie voegt niets toe aan het al bestaande beleid van B&W, zeiden tegenstemmende fracties GroenLinks en SP.

In feite praatte de PvdA gewoon de Doelgroepenverordening van B&W na, met dien verstande dat weliswaar tien jaar een sociale huurwoning in die prijsklasse moet blijven, maar die termijn kan eventueel krachtens de PvdA-motie verlengd worden naar vijftien jaar, althans ‘als dat nodig is’. GroenLinks wilde graag een keiharde termijn van twintig jaar, maar dat ging het college en de coalitie te ver.

Sociale woningen verkocht

Arnout van den Bosch

De PvdA constateert dat er jarenlang sociale huurwoningen zijn verkocht, kennelijk ook toen zij zelf deel uitmaakte van de coalitie, na een enorme draai (eerder kwam de partij op voor het bouwen van goedkope woningen waardoor zij buiten B&W kwam te staan).

“Het Amstelveense college van PvdA, VVD en D’66 heeft al gezorgd dat de komende jaren veel meer middeldure woningen, met een huurprijs tussen de 710 en 900 euro per maand, gebouwd gaan worden”, meldt in een persbericht  PvdA-raadslid Arnout van den Bosch. “Goed nieuws voor mensen die begonnen zijn in een sociale huurwoning en op zoek zijn naar wat mooiers of groters. En hij praat de in doorstroming gelovende partijen VVD en D66 na: “Het grote probleem in Amstelveen is niet dat er te weinig sociale huurwoningen zijn, het grote probleem is dat er veel mensen in sociale huurwoningen wonen die inmiddels meer verdienen en zouden willen verhuizen. Die mensen kunnen nu niets vinden.”

Doorstromer

Meer middeldure woningen betekent dat deze mensen toch kunnen verhuizen, betoogt hij. “Als een doorstromer uit een sociale huurwoning vertrekt, komt die woning vrij voor een nieuwe huurder of kan die verkocht worden door de verhuurder. Het besluit dat het aantal sociale huurwoningen op het huidige niveau moet blijven brengt met zich mee dat voor iedere sociale huurwoning die verkocht wordt er ook weer een teruggebouwd moet worden. Dit betekent dat er ook nieuwe sociale huurwoningen gebouwd worden, de kwaliteit neemt toe.” Van der Bosch denkt daarmee het ei van Columbus te hebben gevonden, dat overigens B&W al eerder hadden ontdekt en topt beleid verheven.

Instandhouding

De door B&W geïntroduceerde ‘instandhoudingstermijn’ (hoe lang na de bouw betaalbare woningen in de zelfde prijscategorie moeten blijven) is tien jaar, maar de PvdA claimt via een motie te hebben vastgelegd “dat deze verlengd kan worden als dat nodig is om het aantal sociale huurwoningen gelijk te houden.” Een slappe, nietszeggende motie vindt men in oppositiekringen.  Maar zo ziet Arnout van den Bosch met niet.  “De mogelijkheid een langere instandhoudingstermijn in te voeren is een goed middel om achter de hand te hebben als de doorstroming niet voldoende op gang komt. Maar meer maatregelen zijn in de regio nodig en er zal nog flink bijgebouwd moeten worden.” Maar hij ziet in de nieuwe aanpak van de gemeente via de verordeningen waarmee de raad instemde een ‘stap in de goede richting’.

 

 

1 REACTIE

 1. Wij kijken even totaal niet sarcastisch bedoeld even mee waar de PvdA voor heeft gestemd in de vorige raadsperiode en nu nog.
  De William Boothflat werd aangeboden als koopflats , evenals de ds. Heldringhflat. Voorheen soc woningbouw. Ongeveer een 200 gezinsappartementen.
  De huizen in de Boksdoornlaan , Vuurdoornlaan, Sleedoornlaan worden nu verhuurd tot wel €950,—. Voorheen soc sector. Kleine rijtjeshuizen van 60 m2 met voorheen 4 kamers, nu 3 + utilityroom.
  Er is vergunning verleend voor de bouw van 13 villa’s op het terrein van voormalig Panta Rhei , waar gemakkelijk een 60 appartementen in de soc sector of wat goedkope vrije sector gebouwd konden worden.
  Dit geheel is enkel in een cirkel van een 500 m in keizer Karelparkbuurt gebeurd. Andere rijtjeshuizen in deze buurt die voorheen soc sector waren, komen allemaal na vertrek van de oude bewoners direct in de vrije sector nadat ze eerst wat zijn opgepimpt.

  Nu claimt de PvdA dat ze een overwinning hebben behaald met deze motie, terwijl zij ook beweert op te komen voor Jan Modaal. Hoeveel jaar moeten de starters en doorstromers minder wachten nu?

  Helaas rest mij enkel een homerische schaterlach .
  Toch je reinste volksverlakkerij van de PvdA! De partij die zegt op te komen voor de kleine man.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.