Middeldure woningen bouwen was al het beleid van de gemeente, maar daar komen van 1 januari af sociale huurwoningen bij. Daarmee breekt de door de VVD gedomineerde coalitie met de opvatting dat er in die laatste categorie al genoeg staan, maar door de verkeerde (teveel verdienende) mensen worden bewoond.

Er zijn verordeningen vastgesteld door de gemeenteraad om binnen de bestaande wettelijke kaders woningtoewijzing aan jongeren en mensen met een bijzondere maatschappelijke-  en economische binding mogelijk te maken.

Overigens blijven B&W er bij dat doorstroming de oplossing is voor de woningnood. “We onder meer het doorstromen naar passende woonruimte stimuleren, scheefwonen terugbrengen en het schaarse aanbod van nieuw te bouwen woningen in de komende jaren beter laten aansluiten bij de behoeften”, zegt wethouder Rob Ellermeijer van Wonen.

 

Via bestemmingsplannen kan worden vastgelegd dat er in een bepaald gebied sociale en middeldure huurwoningen worden gebouwd, die voor langere tijd in die prijscategorie in stand te houden. Sociale huurwoningen moeten minimaal 10 jaar en huurwoningen in het middensegment minimaal 20 jaar in die prijscategorie worden verhuurd.

Dynamiek

“We willen zo zorgen voor meer dynamiek in de sociale huur”, zegt wethouder Ellermeijer. “Met deze maatregel kunnen we ook door private instellingen gebouwde woningen langer in het sociale en middeldure segment houden.”

Voor nieuwe koopwoningen gaat een zelfbewoningsplicht gelden. Die moet voorkomen dat woningen in grote aantallen door speculanten worden opgekocht, waardoor Amstelveense woningzoekenden niet aan bod komen of worden geconfronteerd met prijsstijgingen.

Airbnb

Rob Ellermeijer

Van volgend jaar af wordt ook vakantieverhuur (Airbnb), woningdelen en kamerverhuur mogelijk gemaakt om de onevenredige druk op de woningmarkt tegen te gaan. “We gaan daarvoor handhaafbare grenzen stellen”, zegt de wethouder. “Er is geen vergunning nodig voor Airbnb, maar wel een meldplicht. Hiermee wordt zowel de individuele vrijheid van de bewoner als het woongenot in de buurt gerespecteerd.”

Kamerverhuur kan alleen als de eigenaar of hoofdhuurder er zelf woont en het geen sociale huurwoning betreft. Maximaal de helft van de woning mag in dat geval worden verhuurd. Een woning delen met meer dan twee volwassenen is ook toegestaan, maar daarvoor is wel een vergunning nodig.

 

1 REACTIE

  1. Is het ook niet zo dat bij 50% van de arbeidsmarkt veel mensen werken zonder een vast contract. Zij zullen als echtpaar vaak net te veel verdienen voor een soc woning, maar als er weer eens 1 van de 2 zonder werk zit , ze er wel weer voor in aanmerking komen. Dit maakt de mensen natuurlijk wel honkvast.
    Er is ook iets wat ik niet weet. Valt studentenhuisvesting onder soc woningbouw?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.