Twee speciaal op senioren gerichte programma’s op het gebied van kunst en cultuur komen er. Dat zei wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg en Welzijn op een ontmoetingsdag voor ouderen in de voormalige Annakerk. Dat evenement was georganiseerd in het kader van de  landelijke ‘Week van Eenzaamheid’, maar in elk geval in Amstelveen lag de nadruk op ontmoeting. Ofwel: Onderbreken van de eenzaamheid.

De twee nieuwe activiteiten zijn overigens een aanvulling op het al bestaande culturele assortiment. De gemeenteraad vroeg Van Ballegooijen projecten op te zetten voor kunstbeoefening ten behoeve van welzijnsverhoging van ouderen, zei hij. “Omdat het beoefenen van kunstvormen het contact met anderen en het sociale netwerk versterkt en de fysieke en mentale gezondheid bevordert. Het eerste project heeft als doel ouderen te laten deelnemen aan een theater of musical programma. Ouderen wordt hierbij gevraagd een rol op zich te nemen bij het realiseren van een musical of theaterprogramma. Het tweede project beoogt, in overleg met een Amstelveens museum, verder uitwerking te geven aan het programma ‘Onvergetelijk museum’. Dit is een speciaal programma voor ouderen met dementie”, zei de wethouder.

Gouden Dagen

De middag in ontmoetingscentrum Anna was georganiseerd door Stichting Gouden Dagen, die dat overal in het land deed. Het zijn geen dagen waarop bij kwetsbaarheid en eenzaamheid voornamelijk wordt stil gestaan, maar laagdrempelige bijeenkomsten waar het draait om gezelligheid en elkaar ontmoeten. Degenen die de wethouder er aantrof wonen gedeeltelijk in zorgcentra en anderen zelfstandig in hun eigen huis. “Maar waar je dan ook woont, voor iedereen is dit een moment van samenkomen en verbroedering”, zei hij.

Assortiment

Daartoe werden in de week van ontmoeting ook andere activiteiten door welzijnsorganisatie Participe en cultuurinstellingen georganiseerd. Directeur Jan Romme van Stichting Gouden Dagen legde uit wat het doel van zijn organisatie is, die ook in Amstelveen geregeld koffieochtenden in en met medewerking van de zorgcentra houdt.

De twee nieuwe culturele projecten voor ouderen, verhinderen hen overigens ook de al bestaande tot zich te nemen. Participe Amstelland organseert een deel speciaal voor ouderen van wat er op het gebied van creativiteit, muziek & koren gebeurt.

Voor die ouderen die niet meer naar de bibliotheek kunnen komen, wordt de bibliotheek aan huisservice aangeboden. Daarnaast organiseert de bibliotheek cursussen voor ouderen zodat ze digitaal sterker worden. En er zijn poëziebijeenkomsten voor ouderen en er vinden leeskringen plaats.

Cursussen en workshops zoals tekenen, aquarelleren, schilderen, beeldhouwen enzovoort worden georganiseerd door de Stichting Amstelveense Kunstbelangen (SAKB).  Het merendeel van de cursisten blijkt in de praktijk uit ouderen te bestaan.

Platform C

Brede activiteiten op het gebied van cultuur, creativiteit en communicatie worden aangeboden door Platform C. Hoewel niet specifiek op hen gericht, staan de activiteiten van Platform C ook open voor ouderen. Aan het project ‘VolwassenenProjectOrkest’ deden veel senioren mee.

Culturele activiteiten voor 65+’ers die niet graag alleen op stap gaan, worden georganiseerd door de Stichting Vier het Leven. De oudere wordt thuis opgehaald  door een gastheer / vrouw en samen met andere ouderen gaan zij dan naar bioscoop, concert, het theater of een museum. Schouwburg Amstelveen neemt deel aan ‘Vier het Leven’.

Voor ouderen die niet meer zelfstandig een museum kunnen bezoeken is er de ‘Museum Plus Bus’. Die rijdt elke dag een groep senioren naar één van de twaalf deelnemende musea, waaronder het Cobra Museum, de Hermitage Amsterdam, het Joods Historisch Museum, het Rijksmuseum en het Van Goghmuseum.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.