Een lunch gevolgd door een High Tea voor patiënten en hun  mantelzorgers uit de wijk Patrimonium. Wijkcentrum ’t Pluspunt zat dus vol met die wijkbewoners en wethouder Marijn van Ballegooijen van Welzijn beleefde er zijn zoveelste ontmoeting met hen, aan eettafels pratend.

Goed, eigenlijk zou hij op tijd zijn, maar kwam minstens twintig minuten te laat. “We wachten nog vijf minuten”, stelde sociaal beheerder Lia Brouwer van ’t Pluspunt de aan de gedekte tafels gegroepeerde (voornamelijk) ouderen voor. Toen zorgde zij zelf maar voor het van de wethouder verwachte openingswoord. Prompt daarna kwam hij binnen, om er te eten, te praten en te blijven. De uit Amsterdam afkomstige Van Ballegooijen heeft kennelkijk door dat het hart van de wijken niet in toespraken van wethouders schuilt, maar dat zij het wordt bloot gelegd in gesprekken net de bewoners ervan.

Ibis

De High Team was aangeboden door hotel Ibis City West in Amsterdam, dat net als de overige vestigingen van die Franse keten minstens eenmaal per jaar een – in het kader van het maatschappelijk verantwoord ondernemen – iets doet voor de maatschappij. “Ibis is dus op locatie”, zei Brouwer, die tijdens een etentje met haar bij het hotel werkende dochter de plannen in wezen de plannen voor het Amstelveense uitstapje had gesmeed. Zodat nu een team van Ibis aanwezig was, plus natuurlijk de vrijgestelden van welzijnsorganisatie Participe, die blijkbaar allemaal coach van iets zijn, zoals van een wijkteam, activiteiten enzovoort.

Ouderen

Er waren dus in ’t Pulspunt soep, sandwiches, mini quiches en verder een assortiment zoete hapjes bij de broodnodige thee. En er werd afgesloten met een advocaatje met slagroom.

Janie Kots, manager van het Ibis Hotel, genoot er met haar team van. Ze vertelde dat haar vestiging nog bij het moederbedrijf hoort, maar er ook franchisers zijn, zoals in Amstelveen.

Volgens Van Ballegooijen, die iedereen een hand had gegeven, staat de komende tijd de mantelzorg hoog op de agenda van het college van B&W. Er zijn achterduizend mantelzorgers in Amstelveen, vertelde hij. Dat is bijna tien procent van de bevolking. Overigens waren in ’t Pluspunt vrijwel uitsluitend senioren te zien. Veel partners van oudere patiënten dus. Want jongeren zijn aan het werk. Mantelzorg is, in elk geval overdag, voornamelijk een taak van ouderen…

 

 

1 REACTIE

  1. “ Mantelzorg is, in elk geval overdag, voor een groot deel een taak van ouderen”. Daar schuilt juist het probleem in van onze “ participatiemaatschappij “, maar daar wil men niet aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.