Kennelijk wéér achter gesloten deuren zijn de fractievoorzitters van alle politieke partijen in de gemeenteraad dinsdagavond (18 september) om te praten over de uitslaande brand, die de St. Urbanuskerk in Bovenkerk in het weekend goeddeels vernielde. De lokale politici sluiten zich aan bij de ‘inzet van het college van burgemeester en wethouders om tot herbouw over te gaan’. Maar het is een herbouw zonder financiële steun in de vorm van subsidie.

Over geld is totaal niet gesproken, zegt raadsgriffier Marnix Philips. De inzet betekent volgens hem niet meer dan het ‘omarmen’ van de plannen voor herbouw. “De kerk is geen eigendom van de gemeente, maar van het bisdom”, zegt hij.

‘Medeleven’

De fractievoorzitters hebben in de besloten zitting volgens een persbericht wel ‘hun medeleven met de parochianen, de omwonenden en andere direct betrokkenen bij de brand betuigd’.  Zij vinden het verschrikkelijk voor de inwoners van Bovenkerk én voor alle andere Amstelveners, meldt de gemeente. ‘Tegelijkertijd spraken zij hun waardering uit voor de inzet van de brandweer.’ De kerk is een Rijksmonument en in het verleden is er voor de restauratie subsidie van de landelijke en provinciale overheid gekomen.

Onderzoek

Burgemeester Bas Eenhoorn praatte volgens het persbericht de fracties uitgebreid bij over de stappen die nu worden genomen, zoals de start van een onafhankelijk onderzoek naar de watervoorziening bij de aanvang van de brandbestrijding. Overigens is dat onderzoek al in de publiciteit geweest. Verder informeerde hij de politici over ‘de beveiliging van de kerk’ en het veilig maken van het terrein daar omheen.

 

9 REACTIES

 1. Dit is één van de mooiste kerken in Amstelveen. Aan de restauratie kan de gemeente ook best wat bijdragen, ondanks het niet hun eigendom is. Dit is wel een erg goedkope uitspraak.
  Afijn we zullen zien.

 2. Kerk is privaat eigendom van de RK-kerk dus de gemeente staat hier, ook financieel, volledig buiten.
  Daarenboven had ook ik gelezen dat de kerk uitstekend verzekerd blijkt te zijn.
  Kortom de gemeente Amstelveen heeft hier het enig juiste standpunt ingenomen.

  • Ik benader deze zaak ook vanuit een cultureel standpunt en dus ook van algemeen belang. Er worden naast allerlei RK uitingen ook concerten gegeven Tevens is dit voor Amstelveen een uniek gebouw. Daarnaast heeft men tevens voor een voormalige synagoge een miljoen gegeven. Dat schept een precedent.
   De kerk is inderdaad verzekerd bij Donatus, maar of die alles dekt is onduidelijk. Daarom zeg ik , gezien de maatschappelijke en culturele waarde moet men niet op de voorhand al enige financiële bijdrage uitsluiten, hoewel u misschien best gelijk kan hebben.

   • Laat ik dit geheel dan ook maar eens vanuit een ander standpunt benaderen.
    Het seksueel misbruik van minderjarigen door priesters en andere religieuzen mag inmiddels als algemeen bekend worden verondersteld. Hierdoor is inmiddels al (wereldwijd) voor enkele honderden miljoenen euro’s (!) aan schadevergoeding en compensatie uitgekeerd en waarschijnlijk nog wel veel meer. Kortom de RK-kerk moet nu niet zielig gaan doen over geld daar waar het de eventuele wederopbouw van deze kerk betreft.
    Ter geruststelling: ik heb hen ook nog niet over compensatie van de herstelkosten gehoord dus wellicht is ook de RK-kerk deze mening toegedaan.

   • Een miljoen euro (exclusief opknap- en onderhoudskosten) voor een onooglijk houten gebouwtje aan de Randwijcklaan 13. Als dat als precedent gaat gelden, dan gaat Amstelveen failliet aan wethouderlijke hobby’s en lobby’s.

 3. Een uitgebrande ruïne. Een beter monument voor de katholieke kerk is niet denkbaar na alles wat aan het licht is gekomen omtrent misbruik en het toedekken daarvan.

 4. Heeft de gemeente trouwens bijgedragen aan de restauratiekosten van de Urbanuskerk? Zo ja, heeft zij – met het oog op de verantwoording van die uitgave – de restauratie en electrische installatie op deugdelijkheid gecontroleerd? Zo niet, waarom zou de gemeente nu dan wel meebetalen aan de herbouw?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.