De weidevogels in de Bovenkerkerpolder hebben nu een eigen boulevard. Op de weilanden van ongeveer 10 samenwerkende boeren zaaiden vrijwilligers van werkgroep weidevogels van IVN Amstelveen samen met schoolkinderen van De Cirkel kruiden en bloemenstrook in op een strook grond van 2 meter breed en circa 4 kilometer lang.

Als de strook in de lente in bloei staat kunnen de jonge weidevogels hier ongestoord rondscharrelen en insecten er voedsel vinden in de vorm van nectar.

Kievit. Foto: Arnold van Kreveld.

Dankzij de giften van donateurs van Vogelbescherming kunnen ANV de Amstel, gemeente Amstelveen en Vogelbescherming Nederland kon de weidevogelboulevard worden aangelegd, zodat het voor de grutto’s, tureluurs en kievieten nog beter toeven is in Amstelland. Door medewerking van Waternet wordt ook de Molenkade ingezaaid, die grenst aan de Rijke Weidevogelboulevard.

Diverse zaden

Celine Roodhart, projectleider Amstelland van Vogelbescherming Nederland: “Op de bloemen en kruiden komen  insecten af, voedsel voor de weidevogelkuikens. Het zal niet meteen een bloemenzee zijn, er zijn verschillende soorten zaden gebruikt waarvan sommige pas na een jaar kiemen; geduldig zijn hoort bij het ontwikkelen van kruidenrijk grasland. Maar als het over een paar jaar in bloei staat, is het natuurlijk prachtig om te zien. Al die echte koekoeksbloemen, kattenstaarten, boterbloemen, duizendblad en kattestaart langs het fietspad.”

Tij keren

De weidevogels gaan in Nederland al jaren in aantal achteruit. De grutto is bijvoorbeeld in aantal in 30 jaar tijd met 60% afgenomen. ‘Maar in Amstelland laten boeren en beschermers zien dat je samen het tij kan keren’,  laat Vogelbescherming Nederland weten. ‘Amstelland is een van de weinige gebieden in Nederland waar de weidevogel-aantallen nog stabiel zijn, door goed en zorgvuldig beheer van boeren en terreinbeheerders in deze polders.’

Coöperatie

Dit inzaaiproject is onderdeel van het initiatief Amstelland Natuurzuivel, een coöperatie van boeren die de handen ineen hebben geslagen om zuivel te produceren en te bottelen tot lokale zuivelproducten in Ouderkerk aan de Amstel en die aan de man te brengen in Amsterdam. Provincie Noord-Holland, Gemeente Amstelveen, Amstelveenfonds, gemeente Ouder Amstel, Beschermers Amstelland, ANV de Amstel en Vogelbescherming Nederland ondersteunen de aanleg van de Rijke Weidevogelboulevard financieel.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.