Marina Casadei

De Voedselbank heeft van de gemeente tien mille gekregen om de huurverhoging te kunnen financieren. Jaarlijks ontvangt zij vijftien mille subsidie, waar ongeveer eenzelfde bedrag aan huur tegenover staat, maar door verhoging daarvan dreigde zij in financiële problemen te komen.

Dat zei wethouder Marijn van Ballegooijen van Welzijn (PvdA) woensdag tegen de raadscommissie Burgers eb Samenleving. Maar de SP had er moeite mee dat het geld uit de zogenoemde ‘Klijnsmagelden’ komt.

Die waren bestemd voor de bestrijding van armoede van

Marijn van Ballegooijen

kinderen. Daarvoor kreeg de gemeente de gemeente € 140.000 en er kwamen uit de gemeenteraad allerlei suggesties hoe dat geld kon worden besteed. Het is maar een klein deel ervan dat naar de Voedselbank gaat, zei de wethouder. Bovendien worden via de Voedselbank ook door armoede in stress levende gezinnen met kinderen bereikt, voegde hij er aan toe. Daarom was steun aan de Voedselbank een passende bestemming van de Klijnsmagelden (genoemd naar voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma).

Laagdrempelig

Stieneke Kruijer

Volgens Van Ballegooijen staat de Voedselbank, die wekelijks aan 300 personen voedselpakketten geeft, er financieel slecht voor. En volgens hem is die voorziening laagdrempeliger dan de gemeente. “Het gaat niet alleen om gebrek aan voedsel, maar om een combinatie van factoren die armoede en stress veroorzaken”, zei hij. “Wij waren van mening dat dit een passende uitgave is.”

Voor raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks was het nog maar de vraag of het geoorloofd is geld voor arme kinderen te besteden aan de Voedselbank. Overigens juicht de SP het bestaan van een instelling als die van harte toe, zei Marina Casadei van die fractie. Maar het ging haar oom de wijze van besteding van de Klijnsmagelden, waarover in juli de gemeenteraad  een brief kreeg.

1 REACTIE

  1. Het is toch godsgeklaagd dat de gemeente of eigenaar van het gebouw het grootste gedeelte van die extra subsidie voor de voedselbank weer net zo hard terugkrijgt via een huurverhoging en dat voor een ruimte die anders eigenlijk leeg zou staan en dus geheel zou verpauperen.
    Maw deze subsidie gaat naar de eigenaar en NIET naar de doelgroep!
    Want reken maar zo gauw dat gebouw tegen de vlakte mag, de gemeente of eigenaar van de grond de grond verpatst aan één of andere projectontwikkelaar of kavelkopers er dan weer super-de-luxe woningen gebouwd mogen worden.
    Dit noem ik misbruik maken van subsidie. Het woord waarvan de VVD altijd de mond van vol heeft als het maar over subsidie gaat.
    Misselijkmakende hypocrisie wordt hier tentoongespreid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.