Door steeds vaker gebruik van televisie, smartphone en / of tablet te beperken stimuleert bijna 70 procent van de ouders in Nederland kinderen meer buiten te spelen. Zo’n 25 procent van de Noord-Hollandse kinderen gaat volgens hun ouders voldoende uit zichzelf naar buiten toe, dit ligt onder het landelijke gemiddelde van 30 procent. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1000 ouders in opdracht van Jantje Beton.

In de zomer gaan ouders uit Noord-Holland het liefst mee naar buiten; 54 procent gaat dan regelmatig tot bijna elke dag mee. De eigen tuin is voor 23 procent van de ouders de meest favoriete plek om samen te spelen, 17 procent geeft de voorkeur aan de speeltuin. Buitenspelen met kinderen is in heel Nederland populair. Je krijgt er ook veel voor terug, vinden veel ouders uit het hele land. Van een grote glimlach (61 procent) tot een stuk positiviteit (55 procent), een fijne sfeer (54 procent) en veel energie (45 procent). Ook ervaart 55 procent van de ouders een ontspannen gevoel tijdens het buitenspelen.

Extra stimulans

Ouders in Noord-Holland vinden het wel degelijk belangrijk dat hun kinderen niet op de bank blijven zitten. Zo stuurt 43 procent van de ouders hun zoon of dochter dus wel eens naar buiten toe (tegenover een landelijk gemiddelde van 40 procent) om daar te voetballen, naar de speeltuin te gaan of op straat met andere kinderen uit de buurt te spelen. Daarnaast is het gebruik van de televisie, een tablet of smartphone in veel huishoudens onderwerp van discussie. Ruim 42 procent van de ondervraagde ouders uit de provincie legt dit deels aan banden, onder meer door grenzen te stellen aan de tijd die een kind op de telefoon of tablet mag besteden. Ouders spelen ook weleens samen met hun kind op een mobiele telefoon (54 procent). Bijna de helft geeft aan zijn of haar kind bewust met een mobiele telefoon om te laten gaan om ze voor te bereiden op de digitale wereld (40 procent).

Buitenspelen 

Peter Nikken is Lector Jeugd en Media aan de hogeschool Windesheim. “Naar het belang van buitenspelen is internationaal onderzoek gedaan”, vertelt hij. “Het staat vast dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Zelf contacten leggen, op je beurt wachten, problemen oplossen, spelen volgens bepaalde regels en omgaan met verlies. Dat zijn allemaal basisvaardigheden die kinderen vooral leren door buiten te spelen. Grapjes gaan begrijpen lukt niet met enkel emoji’s op het scherm, daar heb je echt contact voor nodig.”

NK Stoepranden

“Stop nooit met spelen”, zegt Jantje Beton. Zo organiseert die voor jong én oud onder meer het Nederlands Kampioenschap Stoepranden, bedoeld om kinderen en hun ouders echt te laten genieten van actief bezig zijn in de buitenlucht. Bij de landelijke finale is plek voor 18 gemeenten. Leergemeenschap Spring High uit Amsterdam vertegenwoordigt de provincie Noord-Holland op zondag 16 september in Rotterdam. Tijdens de finale nemen vooral kinderen het tegen elkaar op, maar ook ouders en grootouders kunnen meespelen om de titel Nederlands Kampioen Stoepranden.

Spellen van vroeger

Deze spelletjes van vroeger spelen kinderen in Noord-Holland volgens hun ouders nog weleens:

 1. Verstoppertje (72%)
 2. Tikkertje (57%)
 3. Touwtjespringen (29%)
 4. Hinkelen (25%)
 5. Flessenvoetbal (22%)
 6. Knikkeren (17%)
 7. Stoepranden (17%)
 8. Handje-klap (15%)

Ook landelijk is verstoppertje het meest populaire spel:

 1. Verstoppertje (72%)
 2. Tikkertje (61%)
 3. Touwtjespringen (32%)
 4. Flessenvoetbal (29%)
 5. Knikkeren (25%)
 6. Hinkelen (24%)
 7. Stoepranden (21%)
 8. Handje-klap (13%)

2 REACTIES

 1. Moeten wij als ouders ook niet naar onszelf kijken als we het hebben over buiten spelen. Wij plempen de buitenruimte vol met parkeerplaatsen , wij moeten overal kunnen komen met de auto, wij maken als gezin minder tijd voor de kinderen, wij als volwassen eisen ook meer “quality time voor ons als individu op, waar zijn de landjes, waar je lekker kunt rotzooien? enz. Het ligt heus niet alleen aan die IPad.
  Dit was uit ; opa vertelt.😂

 2. Aanvullend op de vorige reactie zou ik willen vermelden dat inmiddels half Nederland vol asfalt ligt. Behalve speelruimte voor jongeren, is er voor hen zo langzamerhand ook geen stukje natuur meer over. Dit is een citaat uit ‘Opa vertelt door’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.