Terwijl zondag in het Oude Dorp het massaal bezochte festival Jazz in het Dorp voor muziek op acht podia en bijna ondoordringbaar gedrang in de Dorpsstraat zorgde, zongen het eveneens volle Openlucht Theater senior vocalisten voor een breed repertoire, waarin overigens het Amsterdamse lied overheerste. Zanger Hans Noiting won de wisselbeker. Hij zong ‘De Glimlach van een Kind’ en ‘De Parel van de Jordaan’.

Jazz in het Dorp

Hoewel heel Amstelveen naar het Oude Dorp leek getogen, bleek ook het Openluchttheater goed bezocht. En niet alleen door aanhang van de elf zangers en zangeressen die er optraden, bleek uit een vraag aan het publiek. Het seizoen werd vocaal besloten, want voor de openlucht verschilt het culturele seizoen nu eenmaal van de overige instellingen, zoals schouwburg en kunstuitleen. Dat min of meer ‘officiële’ seizoen begon zaterdag, toen alle instellingen Open Huis hielden, net als de Monumenten.

Muziekweekend

Het was dus een druk weekendje, met de zaterdag ook nog de officiële opening van Villa Randwijck door de burgemeester. Maar muziek was er vooral op zondag. In het Oude Dorp klonk, soms oorverdovend, jazz. Voor deze jubileumeditie waren kennelijk de grenzen van de jazz nogal opgetrokken, tot ver voorbij het traditionele Dutch Swing College geluid.

Elf artiesten

De elf tijdens het Ouderensongfestival optredende artiesten zongen daar zowel voor als na de pauze en werden begeleid door een professionele band, met Piet Schmidt op de accordeon en Ed Boekee – ook bekend van de lintjesregen in het raadhuis – aan de piano. Dick Leurdijk was zowel drummer als zanger. Hoewel er ook chansons en Engelstalige nummers werden gezongen, overheerste toch het Nederlandse repertoire en kwam de Westertoren als parel van de Jordaan geregeld voorbij. En dus een fors bestand in driekwartsmaat, zoals het door Ben Belmer gezongen ‘Pierement’, met de meer het verzoek aan de orgeldraaier: ‘Speel de wals van mijn leven’.

Hand in hand

Wie de smaak via de tv-uitzendingen Voice of Holland Senior te pakken had gekregen, kon zondagmiddag dus ook in het Openluchttheater terecht om te beluisteren wat senioren zoal muzikaal nog in huis hebben. Zij werden aan elkaar gepraat door voorzitter Rudolf Switser van het theater, die trouwens buiten mededinging zelf ook een aardig nummertje bleek te kunnen zingen, onder meer toen de jury zich voor beraad terug trok. Frans Ariens waagde zich aan Ave Maria en Panis Angelicus en er waren zangeressen als Elisabeth Smit (Unchained Melody en het Franse ‘La vie en rose), Henny Scheuer (Zomaar een dag en Ouwe) en Yvonne Uitendaal ) het bekende Mijn oude Amstelstad en Wil met jou hand in hand).

Alle deelnemers coverden overbekende nummers, naar het voorbeeld van de succesrijke reeks op tv. Winnaar Hans Noiting communiceerde misschien het meest van allen met zijn publiek en dankte, nadat hij de wisselbeker had gekregen, de uitstekende begeleiding, met waarmee éénmaal was gerepeteerd en Piet Schmidt voor de bij de Amsterdamse nummers horende accordeon in hoofdstedelijke stijl deed horen.

Voor Haar

Dick Leurdijk gaf een drumsolo en zong ‘All of me’ en Rienus Roos pakte het lied ‘Voor Haar’ en ‘Love changes Everything’. Ben Belmer hield het ook in ‘Mokum, Daar ben ik geboren’  bij het Amsterdamse lied. En Kees Wenneker, die aan het begin van de avond al het Theaterlied, samen met Rudolf Switser ten gehore had gebracht, zong als deelnemer nog ‘My little Welsh Home’ en het bekende ‘Het Dorp’, bekend geworden door Wim Sonneveld. Aan het einde zong iedereen – publiek en deelnemers – zoals in het hoofdstedelijke Prinsengrachtconcert ‘Aan de Amsterdamse Grachten’. Hoe je het ooit bekijkt: Voornamelijk een Amsterdamse middag in Amstelveen, waarvoor Switser drie dagen eerder al (samen het Hans Noiting, die een voorproefde van zijn zangkunst gaf) in de bibliotheek reclame had gemaakt.

Jazz in het Dorp trok als elk jaar zijn duizenden, begunstigd door het mooie weer. Dat werd een feest van muziek en ontmoeting bij een glaasje en een hapje. Voor dat laatste waren kennelijk óók velen gekomen.

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.