Volstrekt buiten de lokale zender RTV Amstelveen om heeft de provinciale omroep Noord-Holland raadsleden laten weten met de met die omroep samen NH Amstelveen te willen vormen. Bestuur en medewerkers van de Amstelveense omroep wisten niets van die plannen. De lokale politiek sloot zich kennelijk bij dat gebrek aan transparantie aan door niets tegen media te zeggen.

Het visie-document van de RTV Noord-Holland is door B&W via de digitale achterkamer raadsweb naar de raadsleden gestuurd, maar nu door RTV Amstelveen gepubliceerd. Volgens de provinciale omroep brengt men in de door haar gewenste nieuwe nieuwsorganisatie ‘het beste uit twee werelden’ samen en voorkomt men dat lokale- of streekomroepen geld moeten uitgeven aan facilitaire middelen, leidinggevenden en backoffice, want die zijn bij de provinciale omroep al aanwezig. Dat schrijft chef-nieuws bij NH Jacky de Vries. ,,Helaas zijn veel lokale partners zoveel middelen kwijt aan randvoorwaarden, dat er voor het meest essentiële, de makers, geen geld meer is.”

‘Optimaal’

Het ziet er naar uit dat de provinciale omroep zich sterker wil manifesteren en de touwtjes naar zich toe trekken in een regionale divisie. Volgens De Vries is verbetering van de lokale journalistiek het doel waarnaar wordt gestreefd. Daarbij wordt aan alle andere media voorbij gegaan en is de focus exclusief gericht op omroep. “Een optimale publieke nieuwsvoorziening is hard nodig,” staat er in de brief aan de raadsleden. De nieuwe organisatie zou een groter gebied kunnen bedienen, doordat meer lokale omroepen worden overgenomen, schrijft NH. Op dit moment zijn twee betaalde krachten bij RTVA in dienst, een eindredacteur en een producent / technicus. Overigens wordt van eindredacteur Ernst-Jan Wilhelmis per 1 januari afscheid genomen, omdat die volgens het bestuur te weinig over leidinggevende capaciteiten beschikt. Volgens RTV Noord-Holland kost een regioverslaggever € 75.000 per jaar. Hoewel totale kosten voor de door de provinciale omroep voorgestelde streek-divisie in de plannen ontbreken moet worden gerekend op € 750.000 á een miljoen euro.

Bekijk hier het document van NH en een rapport over RTVA van onderzoeksbureau Van der Bunt.

2 REACTIES

  1. RTVA heeft al jaren geen bestaansrecht. Ook een NH Amstelveen zal dit niet hebben. Er is gewoonweg te weinig nieuws in Amstelveen wat een aparte zender zou kunnen rechtvaardigen. En dan laat ik de zeer slechte kwaliteit van RTVA (inclusief continue herhalingen) nog maar even onbesproken.
    Het enige wat levensvatbaar is naar mijn mening is het volledig onderbrengen van Amstelveens nieuws bij RTV NH. In dat kader is een NH Amstelveen wellicht bedoeld als logische tussenstap in dat proces.

    • Mee eens, maar ja het is werk gedaan door vrijwilligers. Dus dan kan je ook geen professioneel aanbod verwachten, maar gezien het stiekeme handelen van TV NH en de gemeenteraadsleden i.d. zou voor mij al genoeg reden zijn om geen vrijwilliger meer te willen zijn bij RTVA.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.