Burgemeester Bas Eenhoorn heeft, samen met een meisje uit de buurt, Villa Randwijck officieel geopend. De Buurtonderneming Villa Randwijck vindt in het vervolg een onderkomen in de voormalige Michiel de Ruyterschool aan het Catharina van Clevepark. Foto: amstelveenweb.com.

Er waren, bleek ook uit het welkomstwoord van voorzitter

Opening. Foto: amstelveenweb.com

Pim Giel, diverse raadsleden aanwezig. Volgens Eenhoorn moeten bewoners via de onderneming zorgen dat die politici goed naar hen luisteren. In dat verband juichte hij toe dat een aantal raadsleden er was. Vaak spelen er zaken in een wijk waarvoor de gemeente in actie moet komen, zei hij. “Dan, ‘president Giel’, is het fantastisch dat er zo’n levendige wijkonderneming is.’

Knokken

Burgemeester (links) en wethouder Marijn van Ballegooijen. Foto: amstelveenweb.com

Giel had eerder gezegd dat men wel had moeten knokken om de behuizing en de buurtonderneming van de grond te krijgen. Wethouder Marijn van Ballegooien van Welzijn (PvdA), die zich met wijken bezighoudt en ook aanwezig was werd door de burgemeester als het cement van de samenleving geïntroduceerd.

Café

Villa Randwijck beoogt een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor de buurt te zijn, waar men kan genieten van een kopje koffie of thee in het buurtcafé ‘De Villa’. Het heeft een sociaal-maatschappelijke, educatieve en culturele functie, onder meer door samenwerking met andere instanties, zoals gemeente, Ons Tweede Thuis, Participe Amstelland, Regionale Instelling voor Beschermd Wonen (RIBW) en bedrijven.

Wifi
Het gebouw bevat gratis wifi en is onder meer ingericht met een kooklokaal, een sport- en spelzaal en ruimten voor andere activiteiten. Vooral vrijwilligers houden alles in stand. Jaren geleden ging wijkcentrum ‘De Laagte’ aan de Henegouwselaan tegen de vlakte voor de bouw van Nifterik. Er waren veel bezwaren in de buurt tegen de sloop van het wijkcentrum de bouw van het dagcentrum, ter vervanging van dag aan Groenelaan. Het kwam tot een rechtszaak, maar de rechter vond dat de nieuwbouw mocht doorgaan. Bewoner Ivo Brautigam, destijds directeur van Bloemenbureau Holland, liet weten als fervent actievoerder onaangenaam verrast te zijn door de uitspraak.

Ter vervanging van ‘De Laagte’ ontstonden de plannen voor Villa Randwijck. Het wijkcentrum was tijdelijk verhuist naar het Go-centrum, maar een echte oplossing was dat niet. Er kwam voor Villa Randwijck een zaaltje aan de Bourgondischelaan, maar de gemeente was inmiddels al zover dat het op den duur zou worden vervangen door de oude Michiel de Ruyterschool.

 

5 REACTIES

  1. Om ervoor te zorgen dat politici naar burgers kúnnen luisteren (zoals de burgemeester voorstelt), is er een openbaar platform voor publiek debat nodig. Dat vinden politiek en media echter eng. Stel je voor, burgers die zomaar hun wensen, suggesties, klachten en meningen kunnen uiten. Het blijft dus bij vrijblijvende gelegenheidspraatjes van de burgemeester, net als zijn voorgangster en haar voorganger.

  2. “Volgens Eenhoorn moeten bewoners via de onderneming zorgen dat die politici goed naar hen luisteren.”

    Ik heb eens geprobeerd om een afspraak met deze burgemeester te maken om te pleiten voor een openbaar forum voor publieke wensen, klachten en discussies.De burgemeester heeft mij niet willen ontvangen. Hij liet de raadsgriffier terugbellen. Die luisterde beleefd naar mijn voorstel en liet daarna niets meer van zich horen.

    Democratie op z’n Amstelveens.

  3. Vroeger waren er drukbezochte wijkplatforms die bedoeld waren om de politici goed naar de bewoners te laten luisteren. Nou, we weten wat daarvan terecht is gekomen..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.