Donderdag (6 september) werd op het Werkplein van Amstelveen en Aalsmeer in het raadhuis het één jarige bestaan van het Taalpunt feestelijk gevierd. De gemeente zegt dat doordat het Taalpunt op het Werkplein AA zit samengewerkt kan worden bij de ondersteuning van werkzoekenden.

Wethouder Marijn van Ballegooijen  van Werk en Inkomen (foto links in gesprek met Stadsdichter Matthijs den Hollander) wijst er op dat in Nederland 2,5 miljoen volwassenen moeite hebben met lezen, schrijven en / of rekenen. En vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. “Dit heeft grote impact op hun persoonlijke leven, vooral op het gebied van geld en werk maar ook op gebied van gezondheid en gezinsleven”, zegt de wethouder. “Daarom trainen wij ook de medewerkers van de gemeente om laaggeletterdheid te herkennen en mensen op een positieve manier, actief door te verwijzen naar het Taalpunt.” Hij dankte de meer dan 250 vrijwillige Taalcoaches.

Beter lezen

Er zijn ook Taalpunten in Bibliotheek Stadshart, wijkcentrum De Meent en Buurtkamer Keizer Karelpark. Iedereen die moeite heeft met de Nederlandse taal kan er naar een taalpunt komen. Het is een plek waar volwassenen beter Nederlands kunnen leren lezen, schrijven, spreken en omgaan met de computer. Op elk niveau is er aanbod.

Café

Naast het Taalpunt worden er nog meer activiteiten georganiseerd ter ondersteuning van volwassenen en kinderen die moeite hebben met onze taal. Zo is er ook een Taalcafé in de bibliotheek. Elke dinsdag kunnen mensen daar op een ontspannen manier werken aan het spreken van en luisteren naar de Nederlandse taal. Door met een kop koffie of thee het gesprek aan te gaan over allerlei onderwerpen en zo te oefenen. Dat kan ook door spelletjes gericht op taal. En is er voor kinderen de Voorleesexpres. Deze zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Samen met de ouders zorgt de Voorleesexpres ervoor dat taal- en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen. Scholen, vrijwilligers en ouders kunnen zich hiervoor aanmelden via amstelland@voorleesexpress.nl.

Taboe

Laaggeletterdheid is een groot maatschappelijk probleem, omdat de kloof tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in de samenleving groeit. Er heerst soms een taboe op laaggeletterdheid, sommige mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Om de laaggeletterdheid op de kaart te zetten organiseerde Stichting Lezen en Schrijven van 3 t/m 9 september de week van de alfabetisering om hier aandacht aan te geven.

Meer informatie is te vinden op de website www.amstelveen.nl en www.weekvandealfabetisering.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.