Om eindelijk woningen voor ingezetenen van Amstelveen en hun kinderen beschikbaar te krijgen en paal en perk te stellen aan verhuur via Airbnb krijgt de gemeenteraad in september drie nieuwe verordeningen ter vaststelling voorgelegd. Er komt een nieuwe huisvestingsverordening, maar los daarvan ook verordeningen om leegstand van kantoren en een verordening om doelgroepen (zoals in Amstelveen opgegroeide jongeren) te helpen.

‘Een leefbaar woonklimaat’ houden, is volgens B&W het doel van de nieuwe regels. Vorig jaar bepaalde de raad de kaders voor de huisvestingverordening.

Rob Ellermeijer

Het is de bedoeling daarmee de negatieve effecten van de schaarste aan woningen zoveel mogelijk tegen te gaan en een zo eerlijk en transparant mogelijk toewijzingsbeleid van huurwoningen te voeren, zegt het college. Zodat woonruimte terecht komt bij degenen die dat het hardst nodig hebben. De zogenoemde vakantieverhuur (Airbnb) blijft wel mogelijk, maar wordt zwaar aan banden gelegd, onder meer door die een maximale tijd per jaar (30 dagen) toe te staan. “Er is in de raad gesproken over de overlast door Airbnb, maar vooral om de problematiek te schetsen, nog niet in een definitief oplossende sfeer”, zegt wethouder Rob Ellermeijer van Wonen (VVD). “Eigenlijk was airbnb in Amstelveen helemaal verboden, hoewel het er natuurlijk wel voorkwam. Wij willen dat nu formeel mogelijk maken, maar wel zware voorwaarden aan verbonden. Men mag maar vier mensen per nacht hebben en elke overnachting moet ook worden gemeld.”

Oneigenlijk

De gemeente wil oneigenlijk gebruik van woningen tegen

Jarenlang beschamend voor Amstelveen: Leegstand KPMG pand.

gaan. Zij gaat bijvoorbeeld het fenomeen ‘woning delen’ aanpakken. Er zijn volgens Ellermeijer nu buurten waar men bijvoorbeeld een drive-in woning verdeelt in diverse appartementen. “Je denkt een buurman te hebben, maar komt die zelden tegen en in plaats van hem veel expats en studenten”, zegt Ellermeijer. Hij vindt overigens dat die wel een kamer moeten kunnen huren, maar dat ook daaraan beperkingen moeten worden verbonden. “Meer dan twee volwassenen, wordt woning delen. De eigenaar moet er zelf ook wonen en er is vergunning nodig om een deel van het huis te verhuren. Als wij er geen paal en perk aan stellen, staan er bijvoorbeeld ook zes auto’s voor de deur.” De gemeente wil beleggers, die een reeks woningen kopen, ook van nieuwbouwprojecten, om die vervolgens te gaan verhuren. Ellermeijer: “Er mag volgens de nieuwe huisvestingsverordening in ten hoogste vijftig procent van de woning kamerverhuur plaats vinden.”

Expats

Het lijkt er intussen op dat voor expats altijd plaats is, terwijl geboren en getogen Amstelveners een eigen dak boven hun hoofd moeten missen. Dat Amstelveen probeert wereldwijd internationale bedrijven (en dus expats) hierheen te krijgen, is kennelijk niet meer de opzet van het nu aangetreden college. Dat is een verschil met het vorige, geeft Ellermeijer toe. “Wij beginnen onze grenzen te bereiken en er zitten hier al behoorlijke aantallen expats.”

Extra punten

Intussen blijft er enorm veel vraag naar sociale huurwoningen, waarin trouwens geen kamerverhuur mag plaatsvinden. Volgens de wethouder woont soms een inwoner op 28-jarige leeftijd nog steeds bij zijn ouders, terwijl hij al tien jaar als woningzoekende staat ingeschreven. “Als gemeente gaan wij zo iemand extra punten of jaren toekennen”, zegt hij.

Scheef wonen

Toch wil de gemeente er geen sociale woningen aan toevoegen, wel het huidige aantal doen onderhouden, en blijft zij geloven in de tot nu toe vrijwel mislukte doorstroming en bestrijding van scheefwonen. Ellermeijer geeft intussen toe dat veel ‘scheefwoners’ niet verder kunnen, omdat zij geen hypotheek krijgen en de huur van beschikbare woningen te hoog is. Vandaar het stimuleren van de bouw van koop- en huurwoningen in het middensegment.

20 jaar

In bestemmingsplannen wil de gemeente vastleggen dat er betaalbare woningen komen. Als het om nieuw te bouwen projecten of wijken gaat, mag maar een kwart van de woningen in het dure segment vallen en moet de rest betaalbaar zijn, waarbij de gemeente denkt aan het middensegment. “Maar het is niet de bedoeling dat later de huur enorm wordt opgetrokken, daarom koppelen wij aan de betaalbare huur een termijn van twintig jaar.”

Leegstand

Gemixt bouwen – vooral voor jongeren, ouderen en maatschappelijk of economisch aan Amstelveen gebonden woningzoekers – is deel van de regels waarmee B&W in een zogenoemde doelgroepen verordening. En zij willen ook de leegstand van kantoren beteugelen. Daarvoor komt het college met een leegstandverordening. Die houdt in leegstand na zes maanden verplicht moet worden gemeld. “Wij gaan dan in overleg met de eigenaar om alternatieve mogelijkheden te zoeken, zoals tijdelijke huisvesting van studenten en andere jongeren. Na twaalf maanden moet de eigenaar met een voorstel komen”, zegt Ellemeijer, die beseft dat ombouw een investering van de eigenaar vergt. “Maar leegstand lijkt mij ook niet tot het beste rendement leiden”, voegt hij er aan toe.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.