Floortje Gordon

Het overigens anonieme account @Schipholwatch op Twitter bracht kennelijk wethouder Floortje Gordon (D66) van Duurzaamheid zich te verdedigen over haar vliegreis naar een vakantiebestemming. Zij werd anoniem ervan beschuldigd te zondigen tegen de principes die zij uitdraagt over duurzaamheid door haar vliegreis naar IJsland. Een andere twitteraar klaagde over Gordons vliegreis naar de Amerika.

Maar de wethouder, die zich kennelijk uitstekend heeft vermaakt in IJsland en die bestemming iedereen aanraadt, zei op Twitter dat Amstelveen níet duurzamer wordt als zij met haar gezin niet op vakantie gaat. Zij ziet milieu-bescherming, zoals een gemeentelijke bestuurder betaamt, meer in politiek ‘beleid’ op het gebied van energiebesparing, duurzame energie in woningen, elektrisch vervoer en ‘klimaatadaptatie’. Overigens menen profeten met de boodschap van de ‘klimaatverandering’ dat die door mensen op aarde kan worden bestreden door vermindering van CO2-uitstoot (waar vliegtuigen een fors aandeel in hebben) en zij waarschuwen voortdurend dat het kerosineverbruik door vliegtuigen allerminst duurzaam is. In een reactie heeft @Schipholwatch dan ook gezegd dat Gordon best net haar gezin met vakantie mag, maar niet moet gaan vliegen.

Collegebeleid

Maat als wethouder Duurzaamheid heeft Gordon daar kennelijk geen boodschap aan. Zij wil het collegebeleid uitvoeren in het vertrouwen dat inspiratie van burgers, gekoppeld aan economisch beleid, meer oplevert voor de duurzaamheid dan een opgeheven vingertje. Zij zegt zich te distantiëren van de constateringen van de klager over haar gedrag. Gordon, die met een Amerikaan is getrouwd, vloog overigens ook naar de VS. Oók niet duurzaam, vindt een andere twitteraar. Men kan tegenwoordig net zo goed skypen of sociale media, c.q. whatsapp gebruiken, vindt hij. Maar ook die mening deelt zij niet. In haar antwoord wijst zij er op dat haar kinderen dankzij die vliegreis enkele weken oer jaar met hun opa en overige familie in de USA kunnen knuffelen en spelen. “Daar kan écht geen beeldscherm tegenop. Spijtig u dat wel denkt,” twittert zij. Waarmee is aangetoond dat ook voor een wethouder duurzaamheid de leer anders is dan de praktijk.

 

3 COMMENTS

  1. Natuurlijk mag men vliegen, maar vliegen is wel bevoordeeld doordat men geen belasting over de brandstof hoeft te betalen. Met name vluchten op de korte afstand zijn milieubelastend. Daar moeten gewoon goede alternatieven voor zijn. En natuurlijk moet er belasting op kerosine komen. Dit is valse concurrentie. Ook moet er iets gedaan worden aan de rechtspositie van het personeel van de prijsvechters die gebruik maken van onze luchthavens.

  2. Het maakt nogal verschil of men een vliegreis maakt voor familiebezoek of om een zich een paar dagen te bezatten in een ver all-in resort dat men gedurende het gehele verblijf niet verlaat omdat alle drank al betaald is.

    Een autobezitter mag pleiten voor autobeperkende maatregelen en een vliegreiziger kan toch voorstander zijn van kerosine-accijns, btw op vliegtickets en een forse CO2-heffing vanwege de schadelijke gevolgen van de verbranding van fosssiele brandstofen in de hogere luchtlagen. (Zie #luchtvaartsmog op Instagram.)

    Ik denk dat Floor Gordon bewuster dan velen omgaat met dingen die slecht zijn voor het leefmilieu, de woonomgeving, het klimaat en de eindige voorraden van fossiele grondstoffen etc. Zeker na deze ophef over haar vakantiebesteding.

    Dit is een voorbeeld van checks and balances, maar niet helemaal eerlijk en objectief, want JB gelooft niet in duurzaamheid. (Na ons de zondvloed.) Dus, nogmaals: Waar en hoe hebben de andere bestuurders en raadsleden hun vakantie doorgebracht?

  3. Volgens wethouder Gordon wordt Amstelveen níet duurzamer als zij met haar gezin niet op vakantie gaat. Als iedereen zo gaat zwetsen schiet het natuurlijk helemaal niet op met een beter milieu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.