P60 kreeg donderdag (23 augustus) Malgorzata Kozlowska, werkzaam voor de Europese Commissie, op bezoek. Terwijl P60 over elk optreden, soms maanden van tevoren, een persbericht stuurt, mochten media dat pas achter weten.

Kozlowska  werkt voor de inhoudelijke afdeling van het programma Erasmus+ bij de Europese Commissie. Zij wil de ervaringen van de jongeren horen die gebruikt kan worden bij het schrijven van het nieuwe jeugd programma van de commissie.

Sinds 2005 participeert P60 in het EU programma Erasmus+. In dat kader doen altijd vier jongeren uit het buitenland een jaar lang vrijwilligerswerk in P60, maar ook Amstelveense jongeren gaan via P60 naar het buitenland voor vrijwilligerswerk en trainingen. De kosten voor reizen, accommodatie, zakgeld (115 Euro per maand) en eetgeld (180 Euro per maand) worden volledig vergoed door Erasmus+ en de vrijwilligers krijgen gratis een collectieve zorgverzekering.

Extra handen

Gerard Lohuis (directeur P60): “Vier vrijwilligers betekenen vier full-time handen voor ontwerpen van posters en flyers, maken van foto’s en promotie clips van concerten en events voor sociale media en helpen in de horeca. We hebben ook 70 lokale vrijwilligers maar die hebben door studie en werk te weinig tijd om dit werk dagelijks te doen dus Erasmus+ is heel belangrijk voor ons”.

Ned. Jeugdinstituut

In Nederland wordt Erasmus+ uitgevoerd door het Nederlands Jeugdinstituut in Utrecht. Daarom waren ook Marrie Kortenbosch en Nick Adriaans van het Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd donderdag aanwezig. Meer dan honderd landen buiten de EU zijn partners in Erasmus+. P60 is één van de vijf organisaties in Nederland die ook jongeren uit visa landen mogen selecteren door een erkende status bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Hongarije slecht

Tijdens de rondleiding lieten Buse en Mert (Turkije) en Veronica (Spanje) hun werkplekken zien en wat ze dagelijks doen in P60. Daria Scharnhorst (Amstelveen) die net terug is van 10 maanden vrijwilligerswerk in Hongarije was ook kritisch: “Ik heb best veel problemen met de Hongaarse organisatie gehad, omdat veel zaken niet of heel slecht geregeld waren voor ons in vergelijking met P60”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.