Een jonge heteroman zit blijkbaar goed in Amstelveen. In de leeftijd van 20 tot 25 jaar is er namelijk een vrouwenoverschot, vermoedelijk door de aanwezigheid van Uilenstede. Er zijn hier 87 mannen op 100 vrouwen in die leeftijd. De verhouding is in Utrecht van alle universiteitssteden overigens nog ingrijpender. Daar vindt men op 100 vrouwen maar 73 mannen. Ook in andere universiteitssteden, behalve in Delft, is er een vrouwenoverschot.

Amstelveen, waar veel studenten aan de twee universiteiten plus Hogescholen in Amsterdam wonen, hoort bij de dertig gemeenten in het land, waar vrouwen in de meerderheid zijn. Er wonen hier ruim 2600 mannen en meer dan 3000 vrouwen in de leeftijd van 20 tot 25 jaar. De overschotten van vrouwen zijn de laatste jaren in de studentensteden en omliggende gemeenten toegenomen, heeft het Central Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgerekend. In Leiden zijn dat er 74 en in Maastricht 76 mannen tegenover 100 vrouwen.

Terschelling

Op sommige plaatsen is het tegenovergestelde aan de hand, met Terschelling als topper op dat gebied. Daar wonen 345 mannen tegenover 138 vrouwen in de bedoelde leeftijdscategorie. CBS denkt dat het verband houdt met de aanwezigheid van het Maritiem Instituut op het eiland.

In Nederland woonden op 1 januari 2018 bijna 1,1 miljoen mensen van 20 tot 25 jaar. Vrouwen zijn licht in de minderheid in deze leeftijdsgroep. Op elke 100 jonge vrouwen zijn er 103 jonge mannen. Dat is dus een ander beeld dan men in Amstelveen en de universiteitssteden ziet.

Meer jongens

Jaarlijks worden ongeveer 5 procent meer jongetjes dan meisjes geboren, en deze verhouding is bij twintigers nog terug te zien. Vrouwen worden over het algemeen wel ouder dan mannen. In de totale bevolking vormen zij een kleine meerderheid. Op elke 100 vrouwen zijn 99 mannen.

Dat er in Delft meer mannen dan vrouwen zijn, hangt waarschijnlijk samen met de aanwezigheid daar van de Technische Universiteit. Vrouwen kiezen minder voor techniekopleidingen dan mannen. In andere gemeenten met een technische universiteit zijn jonge vrouwen ook in de minderheid: in Eindhoven zijn 126 mannen op 100 vrouwen, in Enschede 124 en in Hengelo 113.

Overal blijven mannen langer bij hun ouders wonen dan jonge vrouwen. Ook dat kan oorzaak zijn van de discrepantie op bijvoorbeeld Uilenstede, c.q. Amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.