Bij de uitvinding van het fenomeen kinderburgemeester werd de indruk gewekt dat kinderen enige invloed op het gemeentelijke beleid hebben. Daar kwam niets van terecht, volgens mij. Of de politieke partijen pikten – in het sporadische geval dat die kinderen (ze worden gekozen uit de hoogste groep van de basisschool) wel iets in het belang van de jeugd poneerden – snel hun initiatieven en deden alsof zij het zelf hadden bedacht.

Woensdag 18 juli werd Jara Zurr (links op de foto) als derde kinderburgemeester geïnstalleerd. Haar voorgangster Varvara Denisova (rechts op de foto) hing haar de bij de functie horende keten om en tegenover burgemeester Bas Eenhoorn legde zij een belofte af. En Varvara werd bedankt. Opvallend is trouwens dat alle drie de tot nu toe voor telkens een jaar benoemden in die functie meisjes waren.

Jeugdraad

Misschien dat de jeugdraad, waarmee wethouder Frank Berkhout in het najaar wil starten, echt iets toevoegt aan het beleid. Maar ook zo’n gezelschap hebben wij decennia geleden al eens gehad en het is een zachte door gestorven. Wettelijk heeft het ook geen enkele basis. De gekozen gemeenteraad kan hooguit luisteren, eventueel een motie indienen en er een prijskaartje aan hangen. Ik zag in de afgelopen jaren geen enkele motie van een politieke partij waarin naar een uitspraak van de kinderburgemeester werd verwezen.

Dode hoek

In het Amstelveens Nieuwsblad wijdde Naomi Heidinga een hele pagina aan de scheidende en nieuwe kinderburgemeester. Daarin ontdekte eigenlijk maar twee ideetjes van de nieuweling die invloed op schooljeugd zouden kunnen hebben: Ook jongere kinderen dan uitsluitend de hoogste klassen van de basisscholen moeten dodehoeklessen krijgen (ook groep 4 neemt tenslotte deel aan het verkeer) en cursussen en sporten moeten voor arme kinderen bereikbaar zijn (niet alleen voor rijkere, met ouders die hen kunnen halen en brengen). ‘Amstelveen voor iedereen’ was de slogan, die zij met behulp van een campagneteam voerde. Dat lijkt op die van alle politieke partijen in Amstelveen. Op sport voor ieder kind is trouwens door diverse fracties in de gemeenteraad al getamboereerd. Nou ja, dat van die dode hoek bij vachtwagens weet ik niet, maar dat pikt natuurlijk binnenkort D66, samen met de coalitie, of GroenLinks, samen met de oppositie. En verder?

Platform

Varvara, die nu naar het KKC gaat, kreeg niet voor elkaar dat er een platform kwam voor kinderen waarop die een stem hebben (of daar naar wordt geluisterd is een tweede). Ik krijg de indruk dat de kinderburgemeester vooral een soort uithangbord voor de gemeente is, met louter ceremoniële taken bij aan kinderen gelieerde happenings, zoals de intocht van Sinterklaas. Bij het aantreden van Zurr werd haar al in het vooruitzicht gesteld dat zij naar zulke gelegenheden mee mag met leden van B&W. Om er vervolgens zelf weinig te zeggen. Hele toespraken had haar voorgangster Varvara soms geschreven, maar ze kreeg zo weinig tijd dat er maar twee zinnen overbleven, vertelde zij in de krant. Naar de stem van kinderen, ook die van een kinderburgemeester, wordt verder niet geluisterd. Maar Varvara heeft veel geleerd, zegt ze. Onder meer kent ze de gemeente beter en vond zijn het uitstapje naar de landelijke dag van kinderburgemeesters het leukste. Feestje voor één persoon dus, wat iedereen haar wel zal gunnen. Maar invloed?

2 REACTIES

  1. Van een kinderburgemeester kan een gemeenteraad best wel eens iets leren. Ik denk verpaupering speelvelden, hoeveelheid kinderboeken op scholen en buurtcentra, achterstand kinderen statushouders, ( er is bijvoorbeeld grote behoefte aan jeugdwerk in buurten waar deze kinderen wonen) , veilige bereikbaarheid van voorzieningen voor kinderen door de gehele gemeente enz. Maar dan zou er ook een soort jeugdgemeenteraad moeten komen , die bijvoorbeeld elke maand een keer vergaderd, waarin van elke school een afgevaardigde zit. Nu is het enkel een leuke randversiering waar niets mee wordt gedaan, omdat gemeentelijke bobo’s zichzelf zo belangrijk vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.