Er lijkt deining te zijn ontstaan in de commissie uit

Pieter Monkelbaan

de gemeenteraad die het gesprek over een betere lokale journalistiek voorbereidt. Het is de bedoeling dat later nog vertegenwoordigers worden gehoord, maar voorlopig maken politici uit hoe dat gebeurt. Uit de voorbereidende commissie werden hoofdredacteur en uitgever Michel Becker van Sportkrant Amstelland en voormalig bestuurslid en medewerker van de lokale omroep RTVA Pieter Monkelbaan geweerd.

Tim Lechner (AVA)

Zij zijn politiek actief in respectievelijk Actief voor Amstelveen (AVA) en Burgerbelangen (bbA). Beiden maken als burgerraadslid deel uit van een raadscommissie. Dat Becker wegens zijn media-ondernemerschap niet in de mediacommissie kon komen, begrijpt hij naar zijn zeggen wel. Maar AVA vond blijkbaar dat ook de afgevaardigde van Burgerbelangen (bbA), Pieter Monkelbaan, er dan niet in mocht wegens zijn verwevenheid met de lokale omroep RTV Amstelveen. “Ik heb mij daarom om zelfs schijnvermenging van belangen terug getrokken”, zegt hij. “Ik ben overigens al jaren geen vrijwilliger meer van RTVA.”

Gek

Fractievoorzitter Tim Lechner van AVA in de gemeenteraad wil er weinig over

Dirk Landsaat

kwijt. Ook hij is verbonden aan RTVA, waarvoor hij vier dagen per week radioprogramma’s maakt en die juist daarom geen lid van de commissie uit de raad die zich met mediazaken bezig moet houden. “Als Monkelbaan er in kwam, zou dat net zo gek zijn als dat ik er deel van uit zou maken,” zegt hij. Monkelbaan is dat niet met hem eens. Die constateert dat Lechner nog wel en hij zelf niet meer aan RTVA is verbonden.

Tweekoppig bestuur

Henk Bleekemolen

Hij vormde enige tijd met de voormalige directeur Dirk Landsaat van het Sportbedrijf het complete bestuur van RTVA. De eerste als voorzitter, die ook publiekelijk om meer geld van de gemeente  voor de omroep vroeg, en Landsaat als secretaris-penningmeester ad interim. Samen leenden zij in totaal ook € 18.000 aan de omroep. De negen mille aan Monkelbaan schijnt terug te zijn betaald. In de jaarrekening 2015 stond van Landsaat, die overigens ook als tv-verslaggever fungeert, nog € 7.470 open.

Onderzoekje

Vorig jaar trok Monkelbaan zich ‘om persoonlijke redenen’ als voorzitter terug en werd hij opgevolgd door Henk Bleekemolen, die ook voorzitter is van de plaatselijke PvdA en het wijkplatform GroeneLaan. Ook Henk Steenvoorden, eveneens lid (en voormalig voorzitter)  van de PvdA, werd vorig jaar bestuurslid van RTVA, net als de onvermijdelijke Joop Siemers, o.a. ook hoofdredacteur van talkshow BV Amstelveen en kernteamlid van Jazz in het Dorp.

Voordat Monkelbaan voorzitter werd, voerde zijn bedrijf tegen betaling overigens werkzaamheden uit voor de lokale omroep. Die betroffen alleen een onderzoekje, meldt hij, uitgevoerd door een van de drie dochters van Monkelbaan Consultancy BV hangen.

Sportprogramma

Op dit moment heeft geen enkele binding met RTVA, zegt hij. “Ik ben al jaren geen vrijwilliger meer. En bovendien kun je, als je vandaag ergens opstapt en mogen bij een ander bedrijf begint toch niet volhouden dat je met dat oude bedrijf nog iets hebt te maken.” Hij wil wel kwijt dat hij zijn vriend Landsaat, die een sportprogramma ging maken, enkele adviezen over te interviewen mensen heeft gegeven. Hij is goed ingevoerd in de sportwereld en was onder meer achttien jaar lang voorzitter van Sporting Martinus, waarvan hij nu erevoorzitter is. In verband met zijn vele verdiensten voor de samenleving kreeg hij vorig jaar een Koninklijke onderscheiding.

Burgerbelangen vindt dat zijn ervaring op mediagebied in het voordeel van de commissie uit de gemeenteraad zou zijn. AVA denkt daar anders over.

4 REACTIES

 1. JB, u heeft het over ‘de onvermijdelijke Joop Siemer’. Aangezien dit geen column is waarin uw privé-opvattingen kunt ventileren, lijkt mij dit ongepast. Bovendien hebben alle door u genoemde heren een hoge mate van onvermijdelijkheid.

  Uit uw artikel begrijp ik dat in de mediacommissie bij voorkeur mensen komen die geen ervaring of andere binding hebben met media en journalistiek. Dat belooft wat. Helemaal begrijpen doe ik het niet, want een onwenselijke verstrengeling van belangen valt niet te verbergen.

  • ‘Bovendien hebben alle door u genoemde heren een hoge mate van onvermijdelijkheid.’ Ik had dus moeten schrijven: ‘de eveneens onvermijdelijke ……”? Maar ik heb van alle genoemde personen u nevenfuncties genoemd. Dit is trouwens wel een blog. Kijk eens op andere blogs. Of in de door u geprezen (en vaak geciteerde) NRC. De politiek bereidt de strategie voor. Daarna komen de geluiden van lokale media vertegenwoordigers (die trouwens in uw ogen toch niks voorstellen).

  • U maakt zelf altijd (althans vaak) onderscheid tussen enerzijds artikelen cq blogs en anderzijds columns. Daarmee suggereert u dat u op uw weblog feiten en meningen gescheiden houdt, zoals het hoort in de journalistiek.

   Mediastrategie van de overheid: Oppassen geblazen.

 2. Onze Bleekemolen timmert aardig aan zijn netwerk zeg en anderen ook. Vandaar dat onze burgervader de bestuurcultuur hier nogal klef vond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.