Lang niet iedereen blijkt blij met de uitbreiding van de terrassen op horecastrip, tegenover de cultuurstrip, aan het Stadsplein. De bewoners van de 52 flats daarboven hebben bij de gemeente massaal geklaagd – via zogenoemde zienswijzen – tegen de voor het grotere terras geldende alcohol- en terrasvergunning die blijkbaar wordt gegeven aan BLVD. Zij zeggen dat die veel lawaai betekent.

De terrassen hebben nu de vorm van serres. BLVD (Stadsplein 10) is de eerste horecazaak die er een heeft Voor de andere bedrijven zijn de werkzaamheden nog gaande. De gemeente zegt voor de eersteling een aanvraag voor de vergunning te hebben ontvangen (zaaknummer Z18-002489). Maar dat lijkt een formaliteit, want het terras wordt al volop gebruikt. De klagers wonen op diverse lagen in de appartementen boven BLVD en vrezen dat het lawaai, als de overige bedrijven ook klaar zijn, alleen erger wordt.

Slaapkamers

Volgens de bezwaarden betekent de vergroting van BLVD, met een verder op het Stadsplein gelegen serre, lawaai door de daar in aangebrachte geluidsinstallatie, die tot diep in de nacht oorverdovend is de beluisteren in hun slaapkamers. De bastonen dreunen in het hele gebouw door, meldt iemand van de vijfde etage. Het BLVD Café is op donderdag tot 01:00 uur en op de vrijdagen en zaterdagen tot 03:00 uur open. Slapen is er voor de buren an blijkbaar vrijwel niet bij.

Naar voren

Het probleem is volgens de omwonenden ontstaan doordat de serres, waarin zich de terrassen nu bevinden, ervoor zorgden dat eigenlijk de voorgevel van het restaurant naar voren kwam. Het terras bevind zich niet meer onder de arcade genoemde uitbouw van het pand. Maar intussen kan de vernieuwde gevel wel helemaal open, en wordt het veelal te harde geluid weerkaatst door de glaswanden van de cultuurstrip aan de overkant. Volgens sommigen wordt het geluid van hun tv door dat van de horeca overstemd.

Stemmen

Ook de stemmen van de horecabezoekers klinken, zeggen de indieners van bezwaarschriften, zeker bij het nu bestaande warme weer over heel het plein. De bovenbouw werkt niet langer als een soort demper. In feite kreeg BLVD een nieuwe uitgang. Dat is ook bij de andere zaken te verwachten. De voormalige tocht- en geluidsluis is verdwenen. Rokers staan nu op het Plein, wat ook voor lawaai zorgt.

Omdat ook na sluitingstijd, als wordt schoongemaakt, de muziek nog aanstaat en de gevel ´open´ is duurt de hinder tot diep in de nacht voort, melden de bezwaarden. Er moeten aan het afgeven van vergunningen voorwaarden worden verbonden die voorkomen dat de bovenburen veel overlast ondervinden, menen die.

Overigens is in het verleden ook al geklaagd bij politie en gemeente, maar dat hielp weinig. BLVD functioneert volgens een der omwonenden niet alleen als restaurant en café, maar enkele malen per week gewoon als semi-disco, met alle daaraan verbonden lawaaierige gevolgen.

 

4 COMMENTS

  1. Die serres zijn prima en een fraaie aanwinst voor het Stadsplein. Het is de overbodig-harde dreunmuziek laat in de avond en het nachtelijke geschreeuw in deze echoput waardoor ons woongenot en onze nachtrust onnodig worden aangetast. Er is onvoldoende handhaving van de bestaande regels mbt scooters, geluidsoverlast, alcoholverbod op straat en vervuiling door het weggooien van afval.

    Gemeenteraad en -bestuur en vergunning-verlenende ambtenaren houden meer rekening met wensen en belangen van de horeca-exploitanten dan met die van bewoners. Dit is een algemeen probleem dat in veel steden en dorpen de vaste bewoners uit het centrum heeft verdreven, Dit proces gaat ten koste van de gezelligheid, betrokkenheid, verzorgde sfeer, sociale controle en veiligheid op straat. In steden als Apeldoorn, Amersfoort, Arnhem, Tilburg, ‘s Hertogenbosch, Nijmegen, Gouda en vele andere hebben gemeentebesturen veel moeite, geld en tijd moeten besteden om hun stadscentrum weer aantrekkelijk te maken voor vaste bewoners. In Amstelveen lopen ze steeds een beetje achter. De horeca heeft hier nog te veel invloed.

    • Tja als je boven café’s en kroegen gaat wonen weet je nu eenmaal dat dat eens overlast kan geven. Dat is nu eenmaal overal zo. Zal ook voor het Oude Dorp gelden.

    • Frank, mensen die ‘s nachts graag willen slapen, moeten dus maar vertrekken uit het Oude Dorp en het Stadshart? Zou dat de gezelligheid daar ten goede komen, denk je? Ik ben blij dat jij niet in de gemeenteraad zit.

      Die nachtelijke schreeuwers zitten trouwens niet gezellig in de kroeg maar lopen of hangen op straat. Bij café’s zie je bij de uitgang vaak borden met teksten als ‘Denk aan de buren!’ Op het Stadsplein helaas niet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.