Ouderen in Amstelveen kampen steeds meer met eenzaamheid. Maar hoewel steen en been wordt geklaagd over de nabijheid van Schiphol en bijvoorbeeld de A9 zijn volgens de GGD senioren in Amstelland toch nog altijd gezonder dan in de rest van Nederland. Toch nemen overgewicht, psychische klachten en eenzaamheid namen daar de laatste jaren toe en drinken ouderen in de regio meer alcohol dan gemiddeld in Nederland.

Marijn van Ballegooijen

Intussen voelen toch nog altijd de meeste senioren zich volgens het rapport ‘Gezondheid in Beeld: 65 plussers in regio Amstelland’ vaker gezond, hebben zij minder last van lichamelijke beperkingen, minder overgewicht en psychische klachten. De 65 Plussers ervaren meer dan elders in het land regie over hun eigen leven, zegt het rapport.

Alcohol

Het rapport geeft zich op de gezondheid en leefgewoonten van de 65-plussers van de vijf Amstelland-gemeenten (Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn) vergeleken met de rest van Nederland en presenteert de trends ten opzichte van het onderzoek uit 2010. Eind 2017 zijn vijf gemeentelijke rapportages verschenen met de onderzoeksresultaten voor de hele volwassen bevolking.

Vrijwilliger Dementie

Wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg en Welzijn constateert op basis van het onderzoek dat twee-derde van de 65-plussers in Amstelveen zich gezond voelt. “In Amstelveen ligt het aandeel ouderen met obesitas lager dan gemiddeld in de rest van de regio. Maar eenzaamheid en psychische klachten zijn toegenomen. Verder is het alcoholgebruik vrij hoog”, praat hij het rapport na. Het viel hem veder op dat de gezondheid van inwoners met een lager inkomen slechter is dan die van mensen met meer geld.  “We blijven daarom werken met allerlei programma’s om de gezondheid verder te verbeteren. Zoals in de aandachtswijken het programma ‘Gezond in Amstelveen’ met bijvoorbeeld ‘Bewegen op recept’ en ‘Gezond eten’.”

Trends

In Amstelland zijn mobiliteitsbeperkingen onder 65-plussers lager dan in 2010. Ook de angst om te vallen nam onder ouderen in dat gebied af. Maar intussen is de conclusie van de wethouder terecht dat het percentage zich eenzaam voelende ouderen toenam. Om precies te zijn van 38% naar iets minder dan de helft (47%), waarvan 39% matig en 8% ernstig eenzaam is. Overigens is ook dat percentage lager dan in de rest van Nederland (48%).

Het percentage 65-plussers met overgewicht steeg, ondanks alle programma’s die er zijn om het tegendeel te bereiken, van 53% naar 56%. Ook het aandeel ouderen met psychische klachten steeg, namelijk van 32% naar 38%. Intussen komen zowel overgewicht als psychische klachten in de regio minder vaak voor dan in de rest van Nederland (respectievelijk 59% en 42%).

Risicogroepen

De gezondheidsproblemen zijn niet gelijk verdeeld. Zo hebben 65-plussers met een laag opleidingsniveau en een laag inkomen vaker een slechtere gezondheid. Ook tussen de Amstelland-gemeenten bestaan op een aantal gezondheidsthema’s verschillen in gezondheid.

Vierjaarlijks onderzoek
De cijfers die hierboven zijn uitgelicht zijn maar een klein gedeelte van alle factoren die in kaart zijn gebracht. De volledige rapportage is te vinden op www.ggd.amsterdam.nl/agm en op www.ggdgezondheidinbeeld.nl. Aan het onderzoek in 2016 deden 3.461 zelfstandig wonende 65-plussers uit de regio Amstelland mee. Zij vulden een vragenlijst in met vragen over lichamelijke en psychische gezondheid, leefgewoonten en zorggebruik.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.