Om enigszins aan de bezwaren van de twee turnverenigingen in Amstelveen tegemoet te komen gaat de huur van de nieuwe turnaccommodatie aan de Sportlaan niet in één keer omhoog, maar gefaseerd. Dat is althans het plan van sportwethouder Rob Ellermeijer. FOTO: amstelveenweb.com.

De turnverenigingen FIT en ODIN staan voor een fusie tot United Amstelveen, maar in de aanloop daarheen klaagden zij de huur die voor de nieuwe hal wordt gevraagd niet te kunnen opbrengen. “Wij worden in een gouden kooi gezet, waar wij niet om hebben gevraagd”, zei een vertegenwoordiger van hen in een raadscommissie. De oude hallen worden gesloopt en de verenigingen zijn het met de gemeente eens dat dringend andere accommodatie nodig was. In de aan de Ben Goudsmithal gekoppelde turnhal, waar zich ook de beweegbox bevindt, beschikken de turners over vast opgestelde wedstrijdfaciliteiten, zegt de gemeente. Maar daaraan is wel een veel hogere huur verbonden, die volgens de verenigingen niet is op te brengen zonder forse verhoging van de contributie. In de raadsvergadering werd al gedreigd met opheffing van beide, waardoor de fusie er helemaal niet zo komen.

Gemeenteraad

“Door de huurtarieven in stappen te verhogen maakt het college deze overstap voor de verenigingen mogelijk”, zegt de gemeente. Tot die stapsgewijze verhoging hebben kennelijk B&W besloten.

Het overvalt ODIN-voorzitter Fred Koller nogal. “Wij hebben daar wel over gesproken, maar tegen ons is steeds gezegd dat de gemeenteraad een besluit  moest nemen. In het nu door B&W verstuurde persbericht kwam ik het woord gemeenteraad niet één keer tegen.” Na telefonische uitleg van de gemeente zegt hij: “Ik heb inmiddels van de gemeente uitleg ontvangen en het persbericht geeft de met de gemeente gemaakte afspraken weer.” Het blijft voorshands dus een besluit van het college van B&W.

Impasse

B&W geven toe dat er op financieel terrein een impasse is ontstaan. Zij hebben bureau Hospitality Group ingehuurd om te onderzoeken of de gevaagde tarieven voor de fusievereniging haarhaar zouden zijn. En ja hoor, oordeelde het bureau. Maar pas op termijn. Daarbij werd ook geconstateerd dat de gevraagde tarieven onder het landelijk gemiddelde voor een dergelijke voorziening liggen. Maar een dergelijke voorziening is precies waar de schoen wringt, zeggen de verenigingen. “Wij hebben om die houden kooi niet gevraagd.”

Volgens de Hospitality Group is de contributie stapsgewijs door te voeren, net als de huur. En daarmee hoeft United Amstelveen zich niet uit de markt te prijzen. Die conclusie nemen B&W over. Zij spreken over een ‘ingroeimodel’. De huur gaat nu omlaag, maar wordt in de loop van drie jaren stapsgewijs verhoogd.

Sportbedrijf

Daar zit wel het Sportbedrijf als het ware tussen, want dat beheert en verhuurt de meeste sportaccommodaties, dus ook de nieuwe turnhal. De gemeente past financieel bij wat het Sportbedrijf aan lagere huuropbrengsten vangt. Die compensatie is becijferd op totaal € 83.700 voor de komende drie seizoenen. B&W willen hiervoor jaarlijkse financiële terugkoppeling van het Sportbedrijf. Na twee jaar evalueert het Sportbedrijf met de vereniging of een kortere ingroeiperiode mogelijk is. De eerste zestien mille (over 2018) komen in de tweede zogenoemde ‘tijdvak rapportage’ (zeg maar een verslag van wat er met het geld in een periode van het jaar is gedaan) en de rest wordt meegenomen in het uitvoeringsprogramma van B&W voor 2019, waarvoor de contouren in de ‘perspectiefnota’ waren te zien.

Rob Ellermeijer zegt dat de verenigingen tot voor kort gebruik de sporthal aan de Appellaan gebruikten, die dramatisch was zeer verouderd. “Ik ben verheugd dat wij samen met het Sportbedrijf en de verenigingen de impasse hebben kunnen doorbreken. Met een groeimodel maken we het gebruik van de nieuwe turnhal voor de Amstelveense turnverenigingen mogelijk.”

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.