Armando

Op 88-jarige leeftijd is zondag (1 juli) Armando in het Duitse Potsdam overleden. Hij was een veelzijdige kunstenaar, die onder meer het in 2015 het beeld De Bogen op het Stadsplein maakte. Sinds 1979 woonde hij afwisselend in Amstelveen en Berlijn. Vorig jaar werd het door Radio 538 uitgeroepen tot lelijkste kunstwerk van Nederland, maar de gemeente telde er € 325 miljoen voor neer, volgens haar een koopje. Het geld kwam er doordat andere kunst, waaronder een schilderij van Carel Willink, verkocht.

Armando, geboren op 18 september als Herman van Dodeweerd in 1929 in Amsterdam, bracht zijn jeugd door in Amersfoort. Hij ontwikkelde zich tot onder meer schilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, violist, journalist en radio- en tv-presentator van een kunstprogramma. Bij de Haagse Post was hij sinds 1958 chef van de kunstredactie. In 1998 kreeg hij in Amersfoort een eigen Museum, dat in 2007 uitbrandde. Armando is volgens hem de vertaling van de Italiaanse naam Herman. Bij zijn oude naam wilde hij nooit meer worden genoemd en die zou hij officieel hebben laten veranderen.

Hij werkte destijds onder meer mee aan het literaire blad Gard Sivik, waarin hij gedichten publiceerde. Tot 1989 werkte hij in Berlijn in het atelier van een voormalige nazi-beeldhouwer.

 

 

1 REACTIE

  1. Nu Armando overleden is en Van Veeningen opgehoepeld kan die oerlelijke Drol misschien ook weg. Wie biedt? Voor € 325 mogen ze hem komen ophalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.