Het seminar ‘Innovatie in Beweging’ werd donderdag georganiseerd in verband met de officiële opening van de eerste zogenoemde Beweegbox in Nederland (bij de Ben Goudsmithal aan de Sportlaan) dus die moest wel op de toekomst zijn gericht. Sportbedrijf, gemeente en enkele sponsoren hadden de handen  ineen geslagen om er een door cracks in sportwereld bezocht evenement van te maken. Ook  sportwethouder Rob Ellerbroek kwam uiteraard even kijken, maar hij verscheen niet op het podium, omdat hem binnenkort de openingshandeling wacht.

Eigenlijk was de centrale vraag: Hoe vernieuwen wij het totale gymnastiekwezen, inclusief de opleiding op scholen, in het digitale tijdperk terwijl wij toch oude waarden behouden? In de Beweegbox wordt technologie toegepast voor beweging van kinderen (en volwassenen) betoogde de ene na de andere spreker in de plenaire meeting en de diverse parallelsessies. Natuurlijk was er voor die eerste ook weer een trendwatcher van stal gehaald, wat tegenwoordig gebruikelijk is om toekomstfantasie uit te storten. In dit geval kreeg Tony Bosma enige tijd het podium in de aan de sporthal verbonden aula van het Amstelveen College. “Mens en machine smelten samen”, was een van de uitspraken in zijn presentatie. Hij zag overigens wel in dat de moderne mens nu eenmaal is gegijzeld door sociale media. En dat staat voor jongeren weer haaks op hun neiging aan obesitas te gaan lijden wegens gebrek aan beweging. “Wij moeten het vrije spel en bewegen weer terug brengen in ons leven”, zei hij.

Schaatsen

Daar leek ook de bekende coach Gerard Kemkers het mee eens, die na een schaatscarrière enige tijd trainer van FC Groningen werd (‘daar heb ik heel veel geleerd”) en zich nu bezint op de toekomst, omdat hij afscheid neemt van de voetbalclub. Volgens hem is het eigenlijk fout als talenten alleen via een bepaalde leerweg worden gevormd voor het bedrijven van topsport. “Maal het breed, is de uitdaging”, zei hij. Daarbij speelt talentontwikkeling ook een hoofdrol maar die moet centraal staan. Obesitas wordt de nieuwe welvaartsziekte als men er niks aan doet, betoogde hij. “Eén op de zeven Nederlanders loopt nooit meer dan zeven minuten per dag.” Wat dat betreft, kuit de Beweegbox aan bij de behoeften van vandaag, maar hield Kemkers zijn toehoorders voor: Het gaat niet alleen om met hulp van de gemeente verkregen faciliteiten. “Het gaat er om wat coaches er in gaan doen.”

Moeilijk

Dat was ook de vraag eigenlijk die Bastiaan Goedhart van hogeschool InHolland in een der workshops (foto) aan deelnemers voorhield. Volgens hem is het vak van gymnastiekleraar, waarvoor ook Kemkers is opgeleid, het moeilijkste onder de docenten. Die moeten kinderen op alle niveaus begeleiden. Terwijl via allerlei moderne communicatie- en spelapparatuur een aanslag op het bewegen van kinderen wordt  gepleegd, is de hoeveelheid uren lichamelijk onderwijs op de scholen niet gestegen, soms zelf gedaald.

Goedhart constateerde een afname van de vaardigheid en een toename van de bezorgdheid en de claim cultuur. En daarbij moet het onderwijs alles doen, steeds meer. Het moet zich tegenwoordig bezig houden met onder meer mediawijsheid, gezondheid en opvoeding van kinderen. De Beweegbox is volgens hem een middel om aan te sluiten bij de cultuur van jongeren, waar zij intensief in eigen tempo kunnen bewegen. De box wordt 14 juli officieel geopend.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.