Wie ment dat ICT bij de gemeente een miljoenen kostend gebed zonder einde wordt, kan ik niet op voorhand ongelijk geven. Het gemiddelde lid van de gemeenteraad heeft niet meer kennis van zaken dan voor het gebruik van zijn iPad of smartphone nodig is, maar beslist wel mede over die miljoenen.

Dat huwelijken van overheden met ICT per definitie ongelukkig zijn, wordt aan de lopende band bevestigd, door bijvoorbeeld de Belastingdienst en tal van andere (semi) overheidsinstanties. Met de digitale samenleving is een nieuwe vorm van criminaliteit binnen gehaald, waarvan de schade nauwelijks in geld is uit te drukken en waar politie en andere speurneuzen hijgend ver achteraan lopen. Misdaad loont op virtueel terrein meer dan ooit, de pakkans is minimaal en kost in elk geval jaren.

Dat Amstelveen de witte raaf in overheidsland is, lijkt me een geval van niet met de realiteit strokende gemeentelijke zelfoverschatting. Waar men in het analoge leven nog enige controle had, is men die in het digitale tijdperk kwijt. Het is waar dat jongeren niet beter weten dan dat zij daarin zijn geboren. Maar ook dat diezelfde jongeren zijn geneigd volkomen op systemen te vertrouwen en niet meer zelf na te denken. Wat de computer zegt is heilig, zeker bij laag – een daardoor steeds leger – opgeleide jeugd. Zodra de computer wegvalt, bijvoorbeeld door stroomstoring, weet alleen een oudere – die bijvoorbeeld nog hoofdrekenen heeft geleerd – aan de kassa nog hoe het was.

Pubers

Een kwart eeuw geleden bestond de PC nog niet of nauwelijks, om van smartphones en iPads maar te zwijgen. Pubers, van wie de wieg in een virtueel landschap stond, weten niet beter dan dat zoiets eeuwen geleden moet zijn geweest.

Intussen trok de nationale ombudsman heftig ten strijde tegen een uitsluitend digitale wegen zoekende overheid, die veel burgers niet goed kunnen vinden. Zij worden een richting opgeduwd die zij geenszins beheersen. “Terwijl de overheid zelf niet weet wat zij doet”, meldde de ombudsman laatst. “Honderdduizenden mensen raken de weg kwijt.” Zij moeten bijvoorbeeld digitaal belastingaangifte doen, terwijl de Belastingdienst zélf de zaken niet op orde heeft. De overheid en de banken moeten er voor zorgen dat niet alles digitaal hoeft als mensen zeggen: ‘Ik wil dit niet’, zei de ombudsman. Ethische hackers lukt het naar hun zeggen vrijwel altijd in systemen in te breken. En volgens een hoogleraar is het digitale wilde westen uitgebroken. Dat gebeurt goeddeels op kosten van de burger, c.q. de consument van banken. Laatst werden aan driehonderd veiligheidsdeskundigen gevraagd welke tips zij hadden voor een veilig internetverkeer. Daar kwamen 800 tips uit, waarin bijvoorbeeld banken graag grossieren om de schuld maar bij hun klanten te leggen.

Vooraf

De gemeente Amstelveen moet zich dus niet gaan verbeelden slimmer te zijn dan alle andere overheden en instellingen. Zoals de politie doorlopend achter cyber criminaliteit aanloopt, waar dagelijks nieuwe digitale methoden worden bedacht om in te breken en de complete chaos te vergroten, weet de lokale overheid natuurlijk helemaal niet hoe zij bij moet blijven met haar IT-systemen. En de gemeenteraad kan niet anders dan miljoenen voteren, om te proberen de zaak op orde te brengen. Keer op keer staat zijn voor een nieuw ICT-debacle, vrees ik. En dan moeten er wéér miljoenen op tafel komen. In die zin is ‘sparen vooraf’  geen overbodige luxe. Want, hoe geruststellend B&W het ook vertellen: Het einde van de ellende is niet in zicht. Alleen zogenaamd deskundige politici vertellen nu de sprookjes, die straks onzin blijken te zijn. Want ook de politiek loopt blijkbaar achter de digitale feiten aan…

 

4 REACTIES

 1. “Sparen vooraf” voor de bodemloze put, dat moet toch een nachtmerrie zijn voor een wethouder van financiën en zijn ambtenaren.

 2. Het zal vele miljoenen euro’s vergen om de ict van de gemeente op orde en functionerend te krijgen. Dat maakt de arrogante en zorgeloze verspilling van gemeenschapsgeld tbv hobbyprojecten van één wethouder zo onbegrijpelijk, temeer daar hij verantwoordelijk is voor de financiën. Checks and balances ontbreken bij voldoende tegenwicht.

  Itt tot wat JB schrijft waren er een kwart eeuw geleden al volop pc’s. Ik kocht mijn eerste IBM pc in 1982 en ik was bepaald niet de eerste.

 3. Correctie en aanvulling.
  Checks and balances ontbreken bij ONVOLDOENDE tegenwicht.

  Een wethouder zou zijn functie niet langer dan acht jaar in dezelfde gemeente mogen uitoefenen. Daarna krijgen routine en vriendjespolitiek de overhand en kan en durft niemand hem meer tegenwicht bieden. De situatie in Amstelveen is hiervan een voorbeeld.

 4. (ICT) Kennis inkopen kost geld, veel geld. Zeker nu er een tekort is aan goede ICT-ers. Ze zijn er natuurlijk wel, maar door zelf opgelegde maximum tarieven krijg je die jongens (en meisjes) niet aan de slag bij de gemeente. En dus blijft het dweilen met de kraan open.

  De enige oplossing die ik zou kunnen bedenken is dat de gemeente niet probeert het wiel uit te vinden, maar reeds beproefde en werkende systemen inkoopt. Die zijn misschien niet het neusje van de zalm zogezegd, maar het werkt dan wel en het kost minder..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.