Het verschil tussen hard en oorverdovend kent een ondeskundige op het gebied van de dance festivals niet. Het is een ongetwijfeld een belachelijk oordeel in de oren van de toptechnici volgens de experts aanwezig waren bij de testdag voor PA-systems en geluidsversterking, woensdag op het Land van Bosse, het festivalterrein in het Amsterdamse Bos.

Vier producenten van de apparatuur presenteerden daar hun waren. Het gaat er om, benadrukte burgemeester Bas Eenhoorn, dat omwonenden zo weinig mogelijk overlast ondervinden van het plezier van anderen. Hoewel de gemeente Amsterdam de festivals regelt, ligt het Amsterdamse Bos op grondgebied van Amstelveen, dat dus voor de vergunningen moet zorgen. In een ver verleden was zelfs de locatie van het Concertgebouw nog Amstelveens, meldde Eenhoorn fijntjes. Hij wilde het over de annexatie niet meer hebben, maar burgers in zijn gemeente moeten wel rustig kunnen slapen. Vandaar war hij de ‘best denkbare technieken’ noemde om overlast af te remmen.

Experts

In de expertgroep van Amsterdam heeft dat aspect ook volop aandacht gekregen, meldde Berend Temme van die gemeente. Die heeft de organisatoren van de festivals gevraagd zo min mogelijk overlast te bezorgen. Er is op dat terrein nog wel winst te boeken, zei Temme. Er is een zogenoemde BBT-lijst, waarbij de afkorting staat voor Best Beschikbare Technieken. Behalve leveranciers van de apparatuur, met heel hoge speakertorens, waren organisatoren en hun adviseurs op de testdag aanwezig. Het geluid werd gemeten en over de meetresultaten volgt later een rapportage.

Bepalend

Peter van de Geer van Event Acoustics gaf op de testdag een uiteenzetting over de diverse beschikbare technieken en rekenmodellen. Volgens hem hebben de vier leveranciers, die uiteenlopende methodes van geluidvoortbrenging hanteren (“dit is niet het nieuwste, maar wel het meest beproefde systeem”, zei er een), hun nek uitgestoken door zich in wezen aan objectieve metingen over te geven. Van de Geer adviseert tal van festivals, zoals Lowlands.

Bij de gebruikte technieken zijn overigens de speelrichting, de locatie, het geluidsysteem en de handhaving belangrijk, zei hij. “Elke situatie bepaalt wat daar het beste is”, zei hij. Vaak is het juist minder overlast door gebruik van meer speakers. Die kan men ook als het ware inpakken om hinderlijke bastonen minder dominant in verre omgeving te laten doordreunen. Het gaat, legde hij uit, om beleving door de festivalbezoekers. Maar vaak is die bij een lager DB-niveau beter dan bij een hoger. Maar het gaat, was zijn conclusie, vooral om tijd en budget bij de voorbereidingen.

1 REACTIE

  1. Warrig verhaal. Omwonenden zullen hoe dan ook weer overlast ondervinden van de evenementen en festivals. Wat ‘zo min mogelijk’ betekent, wordt niet door de onwonenden bepaald maar door degenen die aan die evenementen verdienen. Het gaat tenslotte om hun geld en om het plezier van bezoekers en niet om woongenot en welzijn van bewoners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.