Omdat hij tegen ontruiming van het kraakpand aan de Groen van Prinstererlaan is, weigerde Menno Steen te spreken – zoals aangekondigd – op de lokale veteranendag in het raadhuis. De majoor-vlieger b.d. van de Koninklijke Luchtmacht is het er niet mee eens dat de gemeente in overleg met OM en politie maandag wil overgaan tot ontruiming van het door uitgeprocedeerde asielzoekers gekraakte kantoorpand. Improviserend nam burgemeester Bas Eenhoorn de klus na zijn openingswoord over.

“De spreker die wij hadden uitgenodigd, was duidelijk in zin oordeel”, zei Eenhoorn. Hij respecteerde wel het standpunt van Steen, maar vond anderzijds dat in Nederland nu eenmaal de rechter beslist. “Voor die rechtsstaat bent u op pad geweest”, zei hij tegen de talloze veteranen die de plaatselijke manifestatie, een week voor de landelijke, meemaakten.

Steen is in Soedan geweest en zegt de situatie en de mensen daar te kennen. Het is in zijn ogen geen wonder dat veel asielzoekers uit Afrika naar Nederland vluchtten. Maar hier sommigen uitgeprocedeerde asielzoekers al achttien jaar en het ziet er niet in dat zij ooit een verblijfsvergunning krijgen, Eenhoorn: “Wij begrijpen het wel, maar hier bepaalt nu eenmaal de rechter wie wel en niet mogen blijven.”

Trauma’s

De veteranen hebben in tal van landen gediend. Er waren veel ouderen, die dat in Nederlands Indië deden, vaak in Japanse kampen hebben gezeten, maar ook uit Korea, Nieuw Guinea en jongeren uit bijvoorbeeld Syrië.

Eenhoorn constateerde dat tegenwoordig anders wordt omgegaan met trauma’s van veteranen dan vroeger. Hij vertelde veel te hebben geleerd in Alphen aan de Rijn, waar hij de dodelijke beschieting van een winkelcentrum meemaakte en daarover een boek schreef, waarvan hij twee exemplaren uitreikte. “Daar heb ik geleerd dat de verwerking van opgelopen trauma’s moet worden verwerkt. De politiek en het openbaar bestuur is vandaag ook niet meer zo zwart-wit als vroeger, toen mensen die geen idee hadden van hoe het daarginds was geweest, tegen de teruggekeerden zeiden: Doe maar weer gewoon mee.”

Geleerd in Alphen

Een uit Indonesië terug gekeerde ex-militair vertelde bij een sollicitatie van de werkgever te horen te hebben gekregen: Zo, dat was een leuke vakantie. “Ik heb mij in Alphen verkeken op de verwerking na de ramp”, zei Eenhoorn. Hij vertelde over een meisje dat soms in een supermarkt werkte en aan de kogels was ontkomen, maar na een jaar – toen zij met een in problemen gekomen vriendin sprak – opeens niet meer kon slapen, huiswerk maken en op school achteruit ging. Het trauma had toegeslagen. “Dat hebben veel veteranen meegemaakt, maar anderen hebben dat niet goed gezien. Zelf begon ik pas een paar maanden na die vreselijke aanslag in Alphen te begrijpen hoe ernstig het voor de betrokkenen is geweest.”

Het Harmonie Orkest Amstelveen zorgde voor gepaste muziek, er waren enkele minuten stilte en het Wilhelmus werd gezongen, waarna een Indonesische maaltijd wachtte.

 

 

3 REACTIES

  1. Toch pijnlijk, dat ruimen van uitgeprocedeerden. Wie weg moet, kan dat vaak niet. Waarheen? En dan?

    Een rechterlijk oordeel betekent bovendien nog geen opdracht aan het gemeentebestuur; hoogstens een vrijbrief.

  2. Geachte Johan, deze blog is niet correct. Heel jammer. Graag wil ik contact met jou. Dan kan ik mijn standpunt duidelijk maken en kan je deze blog verwijderen. En mijn verhaal correct brengen.
    Groet, Menno.

  3. Wat een flater dit zeg! Totaal onwaarheden vertellen die helemaal NIET door de Burgemeester zijn verteld op die dag. .Bewust door jou geschreven. En hoe je erbij komt dat hij in Soedan heeft gezeten? Te bizar en dat moet een ‘gerespecteerde’ oud journalist voorstellen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.