Herbert Raat

Volgens de GGD Amsterdam is het zeer onwaarschijnlijk dat studenten ernstige en blijvende gezondheidsschade oplopen als gevolg van vliegtuiggeluid in Kronenburg. Daar kunnen dus best kantoren worden ongebouwd tot woonruimte voor studenten, als uitbreiding van het ernaast gelegen Uilenstede. Op grond van het Luchthaven Indelingsbesluit Schiphol (LIB) zette het ministerie van Infrastructuur een streep door de plannen in Kronenburg wonen mogelijk te maken van  de gemeente. Volgens het ministerie kleefden er teveel gezondheidsrisico’s aan.

Wethouder Herbert Raat, die onder meer Schiphol in zijn portefeuille heeft vindt de GGD-visie goed nieuws voor op zoek zijn naar een plek voor zichzelf zijnde jonge mensen. “Het GGD advies toont aan dat de risico’s zo klein zijn dat het belang van wonen hier op de eerste plaats komt”, zegt hij. Zij collega voor  Ruimtelijke Ontwikkeling, Floor Gordon, gaat de komende tijd aan de slag met de plannen.

Advies

De gemeente heeft de bezwaren van het ministerie aan de GGD voorgelegd. In het nieuwe

Floortje Gordon

advies van de GGD staat dat studenten, wat geluidshinder betreft, tot de minst gevoelige groep behoren. Door hun leeftijd ervaren studenten minder hinder dan andere ouderen en is de kans dat ze gezondheidsklachten ontwikkelen extreem klein, zegt de GGD. Die wijst er daarbij ook op dat studenten relatief kort op Kronenburg zullen wonen. Na hun studie moeten zij er immers weer weg.

Uitbreiding Uilenstede

De gemeente wil al langer studentencampus Uilenstede uitbreiden in Kronenburg. De kantorenlocatie kampt met structurele leegstand en is volgens B&W uitermate geschikt voor  transformatie naar studentenhuisvesting door de ligging naast de bestaande campus in de nabijheid van de VU.

Het college wordt daarin gesteund door de Metropoolregio Amsterdam (MRA), de provincie Noord-Holland en gemeente Amsterdam. Ook die zien unieke kansen om hier het grote tekort aan studentenhuisvesting op een hoogwaardige wijze in te lopen en een nieuw gebied te creëren in aansluiting op de campus van de VU en de Zuidas. De gemeenteraad nam om die uitbreiding te  bewerken unaniem een motie daartoe aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.