Saloua Chaara

Preventie lijkt het nieuwe woord in de gemeentepolitiek. Nadat AVA en GroenLinks al een motie hebben aangekondigd over beter preventief alcohol- en drugsbeleid voor jongeren wil D66 nu meer preventie bij heel de jeugdzorg. Onder meer in de vorm van school maatschappelijk werk.

Volgens het CBSA maken maar weinig jongeren in Amstelveen daar gebruik van, maar dat is volgens het kersverse raadslid Saloua Chaara vooral een gevolg van de lokale bevolkingssamenstelling. ‘Het aantal jeugdigen in Amstelveen ligt in lijn met het landelijk gemiddelde (29% van de bevolking is jonger dan 24 jaar), maar een groot deel van deze groep betreft bijvoorbeeld studenten die over het algemeen vrij weinig gebruik maken van jeugdhulp.’

Toch is er volgens haar werk aan de winkel voor de gemeente, hoewel zij anderzijds blij is met het feit dat in de stad minder jongeren dan in de regio en landelijk in Amstelveen gebruik maken van de voor hen bestemde zorg. Maar om verergering van problemen te voorkomen, moet de gemeente meer investeren in ‘lichtere zorg’, vindt zij. “Zodat jeugdigen minder snel naar zware hulp doorverwezen hoeven te worden.” De fractie zegt met concrete voorstellen daarover te komen als een ‘verdere uitwerking van het coalitieakkoord’.

Geen afname

Vorig jaar kregen 1375 jongeren uit Amstelveen één of meerdere vormen van jeugdhulp, van wie er ongeveer tweehonderd waren aangewezen op de zwaardere vormen ervan. Chaara: “Van een significante afname van jeugdhulp binnen Amstelveen is vooralsnog geen sprake. Hier moeten we de komende tijd hard voor aan de slag. We hebben weliswaar relatief weinig jongeren in de jeugdzorg, maar er staat ons nog een grote inhoudelijke veranderopgave te wachten.”

Preventie

D66 wil naar eigen zeggen dat er een verschuiving komt van zware zorg naar lichte hulp dichtbij huis. Chaara denkt daarbij aan het consultatiebureau, de voorschoolse voorzieningen (zoals de kinderopvang) en school. Volgens D66 moet er meer aandacht voor preventie op scholen komen, in de vorm van schoolmaatschappelijk werk. Dat voorkomt volgens de fractie uitval van leerlingen. Chaara: “Sleutelwoorden voor de komende periode: preventie, preventie, preventie!”

 

2 REACTIES

  1. Die schoolmaatschappelijk werker is natuurlijk een prachtidee, maar men moet de scholen wel de menskracht geven om dit probleem te ondervangen. Een klassenleerkracht kan niet op 3 niveaus lesgeven en daarnaast nog eens echt aandacht geven aan een 4 of 5 kinderen met hun eigen zorgplannen. Dit gaat ten koste van alle kinderen en ook van de klassenleerkracht .
    Daarom moet D’66 met concrete plannen komen en niet enkel scholing, want dit zit toch al in de functieomschrijving van een leerkracht.
    Misschien zou het wat zijn om elke school 1 of 2 onderwijsassistenten te geven, die gehaald kunnen worden uit de groep van gedeeltelijk afgekeurde klassenleerkrachten en mensen die aan een lang integratietraject bezig zijn. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap. Je hebt mensen op hbo-niveau en de werkgever voldoet aan een aantal eisen gesteld door het UWV.
    Als D’66 nu zoiets zou voorstellen doen ze echt iets aan kwaliteitsverbetering van het onderwijs.

  2. Dankjewel voor dit artikel over meer lichte jeugdzorg. Ik denk dat het een goed idee is van D66 om bepaalde problemen in een vroegstadium al te ondervangen met jeugdzorg. Het is echter ook belangrijk in de gate te houden dat kleine problemen niet geproblematiseerd worden in de ogen van de jongeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.