Marijn van Ballegooijen

Over sociale werkplekken maakt hij zich wel zorgen. Er zijn er volgens de PvdA-wethouder Marijn van Ballegooijen van Werk en Inkomen te weinig. Degenen die al langer bij de sociale werkplaats (WSW) werken, zitten volgens hem nog wel goed. “Maar voor de nieuwe aanwas zijn de constructies ‘beschut werk’ en ‘loonkostensubsidie’ bedacht om mensen aan sociaal werk te helpen.”

Hij is het er wel mee eens dat mensen die van nature een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, als dat voor hen haalbaar is, naar het gewone bedrijfsleven worden geleid. “Maar het lijkt wel of we de mensen met een arbeidshandicap niet meer kunnen vinden”, zegt hij.

Wethouder Van Ballegooijen opent bijeenkomst Brood op de plank

In het reguliere bedrijfsleven werken is voor mensen met een of andere handicap goed, maar zij zorgen ook voor verandering van de arbeidsmarkt, denkt hij. “Veel mensen hebben nu eenmaal een beperking, dat moeten we niet verstoppen maar hoort er gewoon bij.” Ideaal zou het naar zijn mening zijn als de bedrijven zodanig worden aangepast dat er voor iedereen een plek is. “Het geld om de lonen te betalen is er. En er zijn dankzij de sterke economie ook genoeg banen.” Maar blijkbaar hebben de instanties er moeite mee de gehandicapten op te sporen.

Sociale werkplaatsen

Van Ballegooijen: “Vroeger kwamen die bijvoorbeeld via het speciaal onderwijs naar de sociale werkplaats.” Maar de sociale werkplaatsen zijn goeddeels verdwenen en vervangen door re-integratiebedrijven, zoals AM Match, het van karakter veranderde voormalige regionale werkvoorzieningsschap, waarbij ook Amstelveen is aangesloten en Van Ballegooijen in het bestuur zit.

“Nu het systeem is veranderd, komen die mensen niet meer aan, vrees ik. Ik ben bang dat ze thuis op de bank bij hun ouders blijven zitten, of in de dagbesteding terecht komen. Daarom wil ik harder op zoek met AM Match naar deze mensen. Waar zijn ze gebleven? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen die (beschut) kan werken ook echt aan een baan komt?”

Brancheorganisaties

Een werkgever kan subsidie voor loonkosten van gehandicapten krijgen. Volgens de wethouder werkt die zogenoemde loonsubsidie. “Volgens de brancheorganisatie sociale werkplaatsen ook. En ik zie vanuit de praktijkervaring in Amstelveen geen reden om dat te veranderen in loondispensatie.”

Daarmee staat hij min of meer tegenover het kabinet dan met loondispensatie Participatiewet de werkgever in geval van verminderde loonwaarde (productiviteit) van een werknemer alleen loon hoeft te betalen voor diens daadwerkelijke productiviteit. Die aanpak, gebaseerd op het regeerakkoord, zou de loonsubsidie moeten vervangen. De PvdA is daar landelijk tegen.

Jaarverslag

Ook tijdens de bijeenkomst ‘Brood op de Plank’ van werkgevers en arbeidsgehandicapten, georganiseerd door onder meer AM Match, bleek zijn voorkeur. Tegen de raadscommissie Burgers en Samenleving (BS) zegde hij eerder een actieplan toe om meer bewoners met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Want ook uit het jaarverslag van AM Match bleken bewoners  die in aanmerking komen voor ‘beschut werk’ (waarbij extra rekening wordt gehouden met een arbeidsbeperking) lastiger te vinden dan eerder verwacht. Onder de nieuwe wetgeving doet men er kennelijk veel aan om in de bijstand te blijven. En toch wordt aangenomen dat die klanten voor beschut werk er wel degelijk zijn in Amstelveen. En als die zich wel meldden bleek het moeilijk een baan te vinden de bij hen paste.

2 REACTIES

 1. Dat komt omdat Match een shit bedrijf is, dat enkel commerciële doelstellingen heeft en als die Marijntje niet oplet gaat ie dezelfde kant op als us Maaike. Niet lullen, maar vullen , jongen!
  Oh ja één klein vraagje; “ Hoe komt het eigenlijk als ik aan de balies in het Stadshuis kom , geen enkele arbeidsgehandicapte zie? Of geldt je opmerking enkel voor het het bedrijfsleven en niet voor de overheid ?

  • “Hoe komt het eigenlijk als ik aan de balies in het Stadshuis kom , geen enkele arbeidsgehandicapte zie?”

   Misschien omdat ze op niet balie werkplekken zitten?

   Moet Match het gratis doen? Er zijn 5 gemeenten die geen moeite hebben met Match. Ze zullen dus wel iets goed doen.

   Misschien eens nadenken voordat je onzin uitkraamt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.