Hocker (midden) Bosker en Polderman

De gemeente moet meer dan nu door middel van preventie de strijd aanbinden tegen drugs- en alcoholgebruik door jongeren. De raadsleden Jacqueline Höcker en Ilika Polderman, van respectievelijk Actief voor Amstelveen (AVA) en Groenlinks, dienen daartoe woensdag in de gemeenteraad een motie in. Ook AVA-burgerraadslid Melissa Bosker was bij de voorbereidingen betrokken.

Volgens de fracties is het Amstelveense beleid nu gericht op jongeren in de risicogroep, die tijdig geholpen kunnen worden. Maar jongeren daarbuiten zijn volgens Höcker, Polderman en Bosker vaak onzichtbaar. Zij pleiten voor meer samenwerking van politie, jongerenwerk, gemeente, scholen, cultuurinstellingen en sportverenigingen om dat te veranderen en betere preventie te krijgen.

Volgens Jacqueline Höcker wordt de leeftijd van jongeren die drugs gebruiken steeds lager. “Zowel politie als jongerenwerkers maken zich zorgen over het excessieve drugsgebruik en de gevaren ervan”, zegt ze.

In Nederland is er een gedoogbeleid voor softdrugs, maar wordt intussen met harddrugs door jongeren steeds meer geëxperimenteerd, menen de twee fracties. De indieners vinden het tijd dat er in Amstelveen meer wordt ingezet op preventie en voortijdig ingrijpen.

GroenLinks zegt te willen dat drugsgebruikers weten wat ze innemen. “Voorlichting is hiervoor de eerste stap. Bijvoorbeeld, naast voorlichting op scholen, ook op festivals door Unity en op straat door jongerenwerk,” zegt Polderman. “We willen een gezonde goede toekomst voor onze kinderen en daarom moet er meer geïnvesteerd worden in de preventie van drugsgebruik.”

 

 

2 REACTIES

    • Er moet ook een harder beleid gevoerd worden, waardoor de prijzen stijgen. Dat zal ook veel jongeren er van weerhouden om er mee te beginnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.