Naar aanleiding van de op zijn leven gebaseerde nieuwe roman ‘En het wonder ben jij’ van Eva Posthuma de Boer wordt tot 12 augustus een tentoonstelling gehouden in het Jan van der Togt Museum van werk van de in 1998 overleden schilder Aad Donker. Die expositie is donderdag door diens vader Willem geopend, waarbij tegelijk de presentatie van het boek plaats vond.

Eva Posthuma de Boer bij schilderij van Aad Donker. Foto: amstelveenweb.com

Donkers was lid van het kunstenaarscollectief After Nature, net als Peter Klashorst, Jurriaan van Hall, Bart Domburg, Ernst Voss en Aads broers Gijs en Justus. Het collectief liet zich inspireren door de natuur en het expressionisme en haalde onderwerpen uit traditionele thema’s als landschappen, stillevens, naaktstudies en portretten. Aad Donker maakte veel dagboeken en zelfportretten, waardoor hij een rijk archief naliet, nu in beheer bij Stichting Aad Donker, die het voor de expositie openstelde. In New York, waar hij ging wonen en werken, ontmoette hij zijn grote liefde, met wie de relatie strandde, waardoor en hij op 31-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Op de tentoonstelling ziet en veel zelfportretten die hij hard werkend in de laatste periode van zijn leven maakte.

Sierhuis

Het was ook de eerste expositie, waarbij Marieke Uildriks zich als nieuwe directeur van het Van der Togt Museum kon presenteren. Zij  noemde de tentoonstelling een goede aanvulling op die van de enkele dagen eerder geopende expositie van Jan Sierhuis, ook een expressionistische schilder.

Gauguin en van Gogh zijn grote inspiratiebronnen geworden voor Aad Donker, vertelde Uildriks. Schrijfster Eva Posthuma de Boer voerde het woord terwijl een enorm schilderij van Donker achter haar als decor diende. Aad Donker staat model in haar boek voor Morrison Lauwers, hoofdpersoon van haar roman, meldde zij. Een boek ‘waarin ik op zoek ben gegaan naar de ongrijpbaarheid van de liefde, wat het toch is, dat ons overkomt, die bliksem en alle gevolgen van dien.’ Vader Willem Donker van Aad nam het eerste exemplaar in ontvangst. Hij vertelde dat de geplande bruiloft van zijn zoon destijds niet doorging, waarmee diens neergang begon en opende met trieste woorden de expositie, herinnerend aan hoe zijn zoon tegen hem vertelde dat de duivel in hem was gevaren. De vraag is of hij die dan wel de duivel hem heeft vermoord, verzuchtte Willem Donker.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.